Gemeente Breda

Leerlingen Basisschool Weilust namens Breda naar Kinderklimaattop

Op maandag 29 november houdt het Klimaatverbond Nederland voor het derde opeenvolgende jaar een Kinderklimaattop.

Ook dit jaar gaan enkele kinderen van een van de deelnemende scholen namens Breda naar de Kinderklimaattop in Amsterdam, namelijk twee leerlingen van groep 7 van Basisschool Weilust.

Tijdens de Kinderklimaattop komen leerlingen uit het hele land bijeen om in groepen te praten over hun bijdrage aan de oplossing van het klimaatprobleem. Zij geven dan hun tips aan staatssecretaris Joop Atsma.

Ook worden op deze speciale klimaattop de resultaten bekend gemaakt van de actie Groene Voetstappen, die tijdens de Europese Mobiliteitsweek in september dit jaar plaatsvond.
In Breda deden acht basisscholen hieraan mee met in totaal ruim 3.000 leerlingen. In de actieweek kwamen deze leerlingen zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar school en verdienden daarmee telkens een âGroene Voetstapâ die ze met een stickertje in een speciaal boekje konden plakken. Ook ontvingen de deelnemende scholen van Gemeente Breda een gele actie-pet waarmee ze zichtbaar en veilig aan de actie deelnamen. Basisschool Weilust verzamelde in de actieweek ruim 4.200 voetstappen.

Wethouder Willems: âIk ben trots op al die leerlingen die ook dit jaar weer te voet of met de fiets naar school zijn gegaan. Dat zijn duurzame manieren van vervoer, die ook nog eens goed zijn voor hun gezondheid. Daarmee dragen ze een belangrijke steentje bij aan de luchtkwaliteit en leefbaarheid van onze stad.â

De Groene Voetstappen vormen elk jaar in september een onderdeel van de Europese Mobiliteitsweek.
Dit jaar heeft de gemeente daarin vooral aandacht gegeven aan het fietsen en vervoer over water. Die duurzame vormen van vervoer werden onder de aandacht gebracht tijdens de evenementen Breda Barst, de Verlichte Sloepenparade en de wielerwedstrijd Baronie Breda Classic. Bij Breda Barst is veelvuldig gebruik gemaakt van een gratis fietsenstalling en gratis boottaxi. Bij de Verlichte Sloepenparade zijn toeschouwers en jury gratis per fietstaxi vervoerd. Ook bij de Baronie Breda Classic heeft het publiek de fietstaxi veelvuldig gebruikt. Ter afsluiting van de week werd een start gemaakt met het in gebruik nemen van zogenaamde Veilige Honken. Die zijn bedoeld voor extra steun in de rug voor fietsers, die stukken krijgen aan hun fiets of een ongelukje krijgen onderweg. Ze kunnen bij een Veilig Honk aanbellen om hulp te krijgen als dat nodig is.

De landelijke organisatie heeft complimenten aan de Gemeente Breda gegeven over de manier van invulling van de week. Vooral de verscheidenheid van acties en het inhaken bij evenementen werd als positief gezien.

Breda, 26 november 2010