Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

'Sjaan de Haan' uit Peel en Maas winnaar KinjerKultuurpries 2010 De winnaars van de KinjerKultuurpries 2010 zijn de scholieren die mee hebben gedaan aan het project Sjaan de Haan van CultuurPad uit de gemeente Peel en Maas. Gedeputeerde Odile Wolfs maakte dat zaterdag 27 november tijdens de Jeugdrechtendag in t Gasthoês van Horst aan de Maas bekend. De eerste prijs bestaat uit een wisselkunstwerk en een bedrag van 1.000,-. Er waren dit jaar 18 inzendingen en volgens gedeputeerde Odile Wolfs, allemaal winnaars.

Sjaan is een kunststof haan. Scholieren hebben de hanen beschilderd nadat ze onderzoek hadden gedaan naar de diverse culturen van de gemeente Peel en Maas. De trotse kinderen van de diverse basisscholen en de kunstzinnig beschilderde hanen, kregen een ware triomftocht in Panningen. Naar aanleiding van dit bijzondere project is het Sjaan de Haan Kinderfonds opgericht. Het Sjaan de Haan Kinderfonds stelt zich tot doel gelijke kansen voor iedereen te creëren en kinderen mogelijkheden te bieden om actief en creatief deel te nemen aan de maatschappij. Een 'vriend' van Sjaan is actief, creatief, sociaal betrokken, denkt na over zijn identiteit en deelt dit met anderen. Gedeputeerde Odile Wolfs: De jury heeft jullie project uit 18 inzendingen als winnaar verkozen. Daarbij is gelet op: de culturele, kunstzinnige, culturele en sociaal maatschappelijke context van het project. Maar ook op jullie presentatie én de manier waarop jullie zelf aan het project gewerkt hebben. Kinderen uit Peel en Maas van harte proficiat en complimenten voor jullie enthousiaste en actieve inzet met Sjaan de Haan en de oprichting van het Sjaan de Haan Kinderfonds.

Omdat er dit jaar sprake was van 18 absolute topprojecten, heeft de jury gekozen voor een gedeelde 2e en 3e plaats.

De gedeelde 2e plaats gaat naar het project In Landgraaf staat een huis uit Ubach over Worms. Een educatief erfgoedproject over het wonen in Landgraaf door de tijd heen; vroeger, nu en straks. En naar het project Oogstdankfeesten uit Berg aan de Maas met een jaarlijkse culturele stoet, praalwagens en straattheater. Het spel en beweging van de kinderen geven de Oogstdankfeesten al jaren een dynamisch karakter. Beide projecten hebben ieder 350,00 gewonnen.

De gedeelde derde plaats gaat naar twee projecten in het kader van 100 Jaar Scouting. Een project van Scouting St. Gerlach uit Maastricht waar de welpen op zomerkamp als acteurs gespeeld hebben in een westernfilm. En een project van Scouting Regio Maasven uit Well. Zij organiseerden voor alle groepen in Noord-Limburg een regioweekend ter viering van het 100-jarig jubileum van de Scouting in Nederland. Beide projecten hebben ieder 250,00 gewonnen.

29-11-2010 08:28