KNSB

Bron: KNSB

Noordlaren/Hoogland (KNSB) -

De eerste marathon op natuurijs wordt vanavond bij ijsvereniging De Hondsrug in Noordlaren verreden. Bij de ijskeuring bleek de ijslaag vanmorgenvroeg op de asfaltbaan ruim 3,5 centimeter, zo constateerde KNSB wedstrijdcoördinator Teun Breedijk.

De wedstrijd in Noordlaren begint vanavond om 18.00 uur met de dames. Om 19.00 uur rijden de heren.

De KNSB hoopt dat er dit jaar voor het eerst ook een marathonvierdaagse kan worden verreden. Bij de ijsverenigingen in Haaksbergen, Veenoord en Gramsbergen worden de opvolgende dagen dan marathons geschaatst. In welke volgorde is op dit moment nog niet bekend.

De marathon vanavond in Noordlaren is niet de vroegste marathon op natuurijs ooit. Veenoord heeft wat dat betreft de primeur. In de winter van 1965 werd al op 20 november een langeafstandwedstrijd om de gouden schaats verreden. Winnaar werd Jan Halfweg.

In november 1993 was het opnieuw vroeg raak in Veenoord. Op 21 november zegevierde Edward Hagen over een wedstrijd over 1 uur en 10 ronden. En in 1998 kon al op 22 november worden geschaatst op de sintelbaan in Veenoord, waar die avond René Ruitenberg de marathondagprijs pakte.
---