KNSB

Bron: KNSB

HOOGLAND - Mocht deze winter streng genoeg zijn dan komt er een marathonvierdaagse bij in Noordlaren, Veenoord, Haaksbergen en Gramsbergen.

Over de vier wedstrijden wordt voor zowel mannen als dames een klassement opgemaakt. De KNSB laat weten dat de precieze vorm van de wedstrijd afhankelijk is van de weersomstandigheden. IJs en wederdienende kan de wedstrijd als een vierdaagse verreden worden, maar het zou ook de vorm kunnen krijgen van een vier-banentoernooi. Hierbij wordt niet vier dagen aaneen gereden. In het geval van dooi vervalt het klassement dan niet en kan bij terugkerende vorst de wedstrijdserie af worden gemaakt.

Wanneer er minder dan vier wedstrijden verreden kunnen worden ,wordt het eindklassement over de gereden wedstrijden opgemaakt. De vierdaagse zou in de praktijk dus ook op een een-, twee- of driedaagse kunnen uitdraaien.Vorig jaar werd er al achtereenvolgens in Haaksbergen, Veenoord en Noordlaren gereden, maar toen was er nog geen sprake van een gezamenlijk klassement.

RTV Noord meldt dat de vierdaagse competitie een idee is van ijsvereniging De Hondsrug in Noordlaren. De afgelopen winters gingen de ijsverenigingen in Haaksbergen, Veenoord en Noordlaren met elkaar de strijd aan wie als eerste een betrouwbare ijsvloer kon laten aangroeien. De KNSB denkt dat met deze vierdaagse alle verenigingen beloond zullen worden voor hun inzet om zo snel mogelijk een natuurijsmarathon te organiseren.

---