Gemeente TytsjerksteradielBrandweer Tytsjerksteradiel heeft nieuwe blusboot

De brandweer van Tytsjerksteradiel heeft op vrijdag 26 november een nieuwe blusboot met kantelbare aanhanger in gebruik genomen. De boot en de aanhanger vervangen de 20 jaar oude boot en de aanhanger, waarop de boot ligt als deze in de kazerne van Burgum staat. De boot zal onder andere worden ingezet voor brandbestrijding op het water en op moeilijk bereikbare plaatsen, het zoeken en redden van drenkelingen, dreggen, patiëntenvervoer en het redden van dieren. Daarnaast kan de boot assistentie verlenen aan andere gemeenten en hulpverleningsdiensten.

De nieuwe boot is gemaakt van dubbelwandig aluminium en is voorzien van een motor van 135 pk waardoor de boot een snelheid van 70 km per uur kan bereiken. De boot is in samenwerking met de brandweer van Tytsjerksteradiel gemaakt en ingericht.

Uitgebreide voorzieningen
Op de boot is veel verlichting gemonteerd. Hierdoor kunnen 's nachts zoekacties worden gedaan. Ook zijn er een GPS, een diepte- en een snelheidsmeter gemonteerd. Vanuit de boot kan worden gecommuniceerd met de meldkamer, met voertuigen van de brandweer en met de scheepvaart en bruggen en sluizen.

De aangebrachte bluspomp kan ook gebruikt worden voor het drijvend houden van lekgeraakte schepen. Op de boot is een voorziening gemaakt waarmee de brancard van de ambulancedienst vastgezet kan worden, zodat patiënten op een veilige manier vervoerd kunnen worden. Deze voorziening dit is gerealiseerd in samenwerking met ambulancedienst Kijlstra uit Drachten.

De aanhanger is voorzien van waterdichte ledverlichting, zodat de aanhanger met daarop de boot geheel onder water gereden kan worden. Hierdoor kan de boot sneller in het water worden gebracht.

De boot van het type TSL Content 600 en de kantelbare botentrailer van het merk Dino, is gemaakt en geleverd door respectievelijk, Tabe Stapert Laswerken uit Garyp en Dino Trailerbouw uit Garyp.

Burgemeester Polderman bij de nieuwe blusboot