Woonbond


29-11-2010

Bezuinigingen op huurtoeslag nekslag voor vertrouwen in politiek

De huurdersorganisaties uit de vier grote steden roepen de Tweede Kamer met klem op de voorgestelde bezuinigingen op de huurtoeslag te stoppen. Het kabinet heeft in haar miljoenennota 2010 voor de komende jaren een oplopend pakket aan bezuinigingen op de huurtoeslag opgenomen. Vanaf 2012 zal er gesneden worden in de huurtoeslag voor huurders met de laagste inkomens. Dit zal deze groep in 2015 uiteindelijk gemiddeld 15 euro per maand kosten. In de grote steden komt dit hard aan, want er wonen relatief veel huurtoeslagontvangers. "Mensen die netto maar een paar tientjes per maand vrij te besteden hebben, verliezen van dat kleine beetje weer 15 euro. De totale opbrengst voor het rijk is klein, maar de veroorzaakte ellende is groot.", aldus Frans Ligtvoet, voorzitter van de Huurdersvereniging Amsterdam. De komende week bespreekt de Tweede Kamer het bewuste begrotingvoorstel.

De huurdersorganisaties waarschuwen de Tweede Kamer dat de gevolgen van de bezuinigingen ook het vertrouwen van huurders in dit instrument verder zal uithollen en dan zullen zij woningen met huurtoeslag vermijden. De noodzakelijke stedelijke vernieuwing kan alleen doorgaan als huurders erop kunnen vertrouwen dat de woningen na een ingreep voor hen betaalbaar blijven. Als dat vertrouwen wegvalt, zal het verzet tegen stedelijke vernieuwing in toenemende mate groeien. Ook sociale huurwoningen in de dure wijken, met relatief veel huurtoeslag worden dan minder aantrekkelijk. Zo kan verlies aan vertrouwen in de huurtoeslag in de grote steden bijdragen een verdergaande segregatie tussen rijk en arm.

Recent onderzoek van de Europese Unie naar de woonlasten in Europese lidstaten, liet zien dat Nederland een hoog niveau van woonlasten heeft. Vooral de lagere inkomensgroepen besteden nu al gemiddeld 46,4 procent aan woonlasten. Het effect van bezuinigingen is goed zichtbaar bij bestudering van de restbudgetten voor huishoudens tot 120% van het wettelijk minimumloon. Dat zijn bedragen in de orde van grootte van 0 tot 100 euro per maand (op basis van Nibud Persoonlijk budgetadvies).Daarvan 15 euro moeten inleveren is een zware aderlating.

De huurdersorganisaties uit de grote steden hebben, in navolging van de Nederlandse Woonbond, een protestbrief naar de politieke partijen in de Tweede Kamer gestuurd. Hierin roepen zij de Tweede Kamer op hun verantwoordelijkheid te nemen en te voorkomen dat de zwakste groepen in de samenleving de hardste klappen krijgen door de voorgenomen bezuinigingen op de huurtoeslag te niet te doen.