Rijksgebouwendienst


Basisschool Hengelo wint Gouden Piramide 2010

maandag, 29 november 2010

De Gouden Piramide 2010 is op 27 november in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid uitgereikt aan basisschool St. Plechelmus, de Dr. Schaepmanstichting en de gemeente Hengelo voor de ingenieuze huisvesting van een daltonbasisschool in een leegstaande kerk. Basisschool St. Plechelmus Hengelo. Foto: Ben Vulkers

Basischool St. Plechemus Hengelo. Foto: Ben Vulkers

De Gouden Piramide is de rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap; minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, reikte de prijs uit. De Rijksprijs bestaat uit een trofee, een geldbedrag van 50.000 euro en een architectuurplaquette. De AVRO maakte dit nieuws op 27 november in het programma KunstUur bekend.

Uit het juryrapport
`Als er bij één project van deze ronde sprake was van synergie tussen opdrachtgever en architect, dan is het wel in dit geval', zo constateerde de enthousiaste jury. Directeur Anneke Kuipers bewijst dat bezieling, creativiteit en een groeiende deskundigheid in het opdrachtgeverschap niet voorbehouden zijn aan mensen die hiervoor `hebben doorgeleerd'. De Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap, de Gouden Piramide 2010, is hiervoor de 'terechte bekroning'.

Project
In 2004 gaf de Dr. Schaepmanstichting (de overkoepelende stichting ter behartiging en instandhouding van het katholiek primair onderwijs in Hengelo) architect Ronald Olthof van architectenbureau Leijh, Kappelhoff, Seckel, van den Dobbelsteen opdracht om te inventariseren hoe de bestaande school St. Plechelmus kon worden uitgebreid. In een gesprek met directeur Anneke Kuipers werd duidelijk dat beiden mogelijkheden zagen om de naastgelegen Heilige Hartkerk te benutten als nieuwe huisvesting.
Door de voormalige kerk, een voorbeeld van de Bossche School, te transformeren in een brede school kon het karakteristieke gebouw uit de jaren vijftig een cultuurhistorische en maatschappelijke rol in de wijk blijven vervullen en tegelijkertijd kon de school de benodigde extra ruimte worden geboden. Met veel inzet en vindingrijkheid werd het grensverleggende scholenproject dit jaar volbracht. Begin oktober werd de school officieel geopend door voormalig minister Plasterk van OCW.

Thema in 2010: architectuur
De catalogus `Architectuur na de hausse' waarin de beste inzendingen van 2010 uitvoerig worden gedocumenteerd en beschreven is uitgegeven door Uitgeverij 010 te Rotterdam, met de titel werd ook op 27 november gepresenteerd. De Gouden Piramide is een initiatief van de ministeries die betrokken zijn bij het architectuurbeleid van het rijk.

Meer informatie: www.goudenpiramide.nl


---