Toerist vindt café, restaurant, hotel of taxi met mobieltje

29/11/2010 12:26

1internet

Dutch-Guide eerste mobiele zoekapplicatie voor Nederlandse horecamarkt

ENSCHEDE/ROTTERDAM - De 12 miljoen toeristen die Nederland jaarlijks bezoeken en de 3 miljoen dagjesmensen van eigen bodem kunnen voortaan via hun mobiele telefoon een restaurant, café, disco of hotel vinden of een taxi bestellen in de stad of het dorp waar ze op dat moment zijn. Ze hoeven slechts een paar keer op hun schermpje te drukken en alle informatie verschijnt in beeld.

Het Nederlandse bedrijf 1internet heeft daarvoor de applicatie Dutch-Guide.nl gelanceerd, die mensen gratis op hun mobieltje kunnen installeren. Daarna surfen ze met hun telefoon naar de website www.dutch-guide.nl, die automatisch aangeeft waar ze zijn. Vervolgens kunnen ze kiezen uit de categorieën eten & drinken, uitgaan & events, taxi & vervoer of overnachten en zien ze welke horecazaken er allemaal in de buurt zitten. Ook kunnen ze de beoordelingen van andere gebruikers lezen.

"Eigenlijk raar dat een dergelijke service nog niet bestond. Wij dachten ook dat we voor de tweede keer het wiel gingen uitvinden, maar we hebben alles onderzocht en er bestaat geen vergelijkbare applicatie in Nederland," zegt Leon Molenkamp van 1internet.

Hoewel Dutch-Guide pas begin deze maand van start ging is de interesse nu al groot. De applicatie is inmiddels 5000 keer gedownload en dagelijks bezoeken 2500 mensen de mobiele website via hun telefoon. Dat is mede te danken aan de marketingcampagne die Dutch-Guide via social networks als Hyves, Facebook en Linkedin voert en de aandacht die vakbladen aan de nieuwe service hebben besteed.

Het aanbod van horecazaken groeit wekelijks. Op termijn moeten alle Nederlandse horecazaken te vinden zijn via Dutch-Guide. Die kunnen daar hun eigen mobiele website krijgen, waarmee ze toeristen nog meer informatie kunnen bieden. De horecamarkt kan met de applicatie direct 15 miljoen nieuwe potentiële klanten bereiken. ,,Iedere ondernemer die we benaderen zegt ja. Deze doelgroep was altijd moeilijk te bereiken en de Dutch-Guide is veel goedkoper dan het zetten van een advertentie," legt Molenkamp uit.

De apps voor Android, iPhone en BlackBerry zijn in elke appstore beschikbaar. Na het downloaden kunnen gebruikers hem als snelkoppeling op hun scherm zetten. Mensen met 'gewoon' internet op hun telefoon kunnen via hun mobieltje naar de website surfen.

Dutch-Guide is een initiatief van het bedrijf 1internet, dat onder meer is gespecialiseerd in snelle en overzichtelijke websites voor mobiele telefoons. Die moeten op elk formaat telefoon goed zichtbaar zijn en pagina's moeten snel te downloaden zijn.

Meer informatie: www.dutch-guide.nl

http://www.dutch-guide.nl