Groen!

Regeringen duwen blauwvintonijn verder richting uitsterven

door Bart Staes (Europese fractie) op 28 november 2010 in "Milieu en natuur", "Voeding en landbouw"

De blauwvintonijn staat als soort weer een stap dichter bij uitsterven.

Dat is de uitkomst van de jaarlijkse bijeenkomst van ICCAT (International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas) die dit weekend in Parijs werd afgesloten. ICCAT moet jaarlijks beslissen hoeveel Atlantische tonijn en andere grote vis er mag gevangen worden. De uitkomst ligt veel hoger dan de wetenschappelijke limiet, nodig om de tonijn voor uitsterven te behoeden. "ICCAT is letterlijk en figuurlijk failliet", aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen!).

De onderhandelende partijen hebben na tien dagen praten besloten het totale toegestane volume te vangen blauwvintonijn, te verlagen van 13.500 ton per jaar naar 12.900 ton. Staes: "Gegeven het feit dat de overbeviste soort niet meer lang zal bestaan als men zo blijft doorgaan, is dat niet meer dan een cosmetische aanpassing. Gelukkig kreeg Frankrijk ondanks een hevige lobby geen steun om de terugbetaling die het land moet doen wegens massale overbevissing in 2007, te verminderen. Het feit dat een land een sanctie krijgt is op zich al bijzonder. Want tot nog toe werd binnen ICCAT al vele jaren vastgesteld dat landen zich niet aan allerlei afspraken hielden, maar gebeurde er vervolgens helemaal niets."

Staes: "Tijdens tien dagen praten door 500 specialisten, had men vooruitgang kunnen boeken over hoe het visserijbeleid beter gemanaged kan worden. In plaats daarvan vonden onderhandelingen vooral plaats in wandelgangen en niet tijdens open vergaderingen. Transparantie is ver te zoeken bij ICCAT. Het lijkt meer op de markt waar men handjeklap doet en niet op een serieuze organisatie, die moet instaan voor het in stand houden van allerlei vissoorten."

Staes: "Dit is verklaarbaar door de eenvoudige vaststelling dat ICCAT letterlijk en figuurlijk failliet is. Verschillende landen lopen al jaren achter met de betaling van hun bijdragen aan ICCAT en/of leveren geen of onvolledige data aan om te analyseren hoe het staat met de tonijnstock en andere vissoorten en hoe het staat met de enorme illegale visserij. Hierdoor heeft ICCAT onvoldoende personeel en middelen om data die er wél zijn te analyseren. Dit ondergraaft de wetenschappelijke kennis en dat geeft landen dan weer het excuus om voort te doen zoals ze willen."

Kris Peeters als voorzitter van de Europese visserijraad had op zijn minst harder op tafel kunnen kloppen, vindt Staes: "Begin deze maand stelde Peeters zelf nog dat `wetenschappelijk advies essentieel is voor een duurzame visserij'. Wel, met wetenschap wordt nu een loopje genomen door overheden. Peeters heeft om toch maar een Europees onderhandelingsmandaat binnen ICCAT te hebben, zijn oren laten hangen naar de grote tonijnvissers als Frankrijk en Spanje en daarmee de weg van de minste weerstand gekozen. Het is bovendien ook een gebrek aan coherentie, als we kijken naar de afspraken tijdens de top in Japan vorige maand over biodiversiteit."

In maart stond een verbod op handel in blauwvintonijn nog hoog op de agenda van de internationale onderhandelingen rond de Conventie voor de Internationale Handel in Bedreigde Diersoorten (CITES). Dat verbod werd toen afgewezen onder verwijzing van de ICCAT bijeenkomst in november. "Dat blijkt nu een foute inschatting en het hele dossier zal dus onvermijdelijk terug op de Cites agenda komen," stelt Staes.

Volgens Staes hangt het overleven van de soort intussen vooral af van consumentengedrag: "Simpelweg geen tonijnsushi meer. Het is daarom hoopgevend dat enkele grote ondernemingen zoals Delhaize, Carrefour en Ikea afgelopen week het `Tuna Market Manifesto' van de milieuorganisatie WWF ondertekenden en zo afspraken om geen Atlantische of mediterrane blauwvintonijn meer te verkopen."

IFRAME:
http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fgroen.be%2Fa ctualiteit%2FNieuwsflash-regeringen-duwen-blauwvintonijn-verder-richtin g-uitsterven_1818.aspx&layout=standard&show_faces=true&width=450&action =recommend&colorscheme=light&height=80

Contact: Bart Staes -