Gemeente Doetinchem

Gemeentelijke kunstcollectie naar kunstuitleen

bericht, 29 november 2010

Na de renovatie van het stadhuis van de gemeente Doetinchem kunnen niet alle kunstwerken terugkeren. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om een groot deel van de gemeentelijke kunstcollectie in bruikleen over te dragen aan het Stadsmuseum en de Kunstuitleen i.o. Een deel van de kunstcollectie wordt geschonken aan andere organisaties. Na de verbouwing keren 36 objecten en werken terug in het stadhuis.

De gemeente Doetinchem beschikt op dit moment over 379 kunstwerken. Het merendeel is vervaardigd door beeldend kunstenaars. Een klein deel bestaat uit kaartmateriaal, foto's en collages.

Kunstuitleen
Van deze collectie krijgt het Stadsmuseum 129 kunstwerken in langdurige bruikleen. Het Stadsmuseum mag deze gebruiken voor exposities en voor verhuur via de kunstuitleen. De werken blijven wel eigendom van de gemeente Doetinchem. Daarnaast krijgt het Stadsmuseum 29 werken in eigendom, die als cultuurhistorisch waardevol worden aangemerkt. Dit zijn kaarten, foto's en gravures.
De gemeente Doetinchem schenkt verder 96 werken aan de nieuwe Stichting Kunstuitleen, die momenteel in oprichting is. Deze werken zijn bedoeld voor verhuur, maar kunnen ook worden verkocht. De Stichting Kunstuitleen komt in het Oude Postkantoor. De Kunstuitleen ontvangt van de gemeente daarnaast een subsidie van EUR 6000,-.

Overige verdeling
De overige 91 kunstwerken verdeelt de gemeente als volgt: 58 objecten krijgt het Regionaal Erfgoed Centrum, 5 objecten worden geschonken aan het Openbaar Vervoer Museum, 3 tekeningen schenkt de gemeente aan de Gruitpoort en 25 werken krijgen de oorspronkelijke kunstenaars weer retour.

Kerncollectie
De overgebleven 36 kunstwerken vormen de gemeentelijke kerncollectie. Het zijn onder meer de drie grote werken van Wessel Huisman, het 'Wehlse' werk van Rien Verschuur, de houten stoel en geschenken uit zustersteden. Deze kunstwerken komen naar verwachting in de raadszaal, in vergaderruimtes en in publieke ruimtes van het gerenoveerde stadhuis.