Politie Utrecht

Persberichten Eemland noord, 13.00 uur

Utrecht, 29-11-2010

Aanpak toename woninginbraken in de donkere maanden

SOEST/BAARN/BUNSCHOTEN/EEMNES De politie gaat vanaf begin december extra en gericht toezicht houden in de wijken om de stijging van het aantal woninginbraken in district Eemland noord te bestrijden.

Daarbij richt de politie zich op wijken en gebieden waar op dat moment het aantal woninginbraken hoog is. Door extra toezicht op straat, controles bij toegangswegen in de wijken en intensieve opsporing gaat de politie de woninginbraken aanpakken.

De ervaring leert dat het aantal woninginbraken flink stijgt in de wintermaanden. In 2010 is er nu al sprake van een toename van bijna 9 % ten opzichte van vorig jaar en staat de teller op 400 woninginbraken. De gemeenten in het district ondersteunen de extra inzet met preventieacties en informatie.

Voetjes

Bij diverse preventieacties worden de zogenaamde voetjes ingezet. Deze zijn al regelmatig gebruikt in het district Eemland zuid als waarschuwing tegen insluipers. Agenten nemen papieren voetafdrukken mee tijdens hun zichtbare aanwezigheid in de wijken. Bij het zien van een inbraakgevoelige situatie, wordt een voetje in de woning/garage/schuur neergelegd met daarop de waarschuwende tekst: Deze schoenafdruk had van een inbreker kunnen zijn....

Naast extra toezicht krijgen bewoners van de gemeenten in het district informatie over het verhoogde inbraakrisico in hun buurt en praktische tips om een inbraak te voorkomen.

Waardevolle goederen in het zicht, openstaande deuren en ramen of opvallende afwezigheid van bewoners zijn enkele redenen om een vertrekkende of arriverende bewoner te informeren over de risicos. Natuurlijk wordt ook gewezen op goede sloten om een inbreker te weren. Informatie hierover is te vinden op www.politiekeurmerk.nl .

112 bij verdachte situaties
Bewoners worden daarnaast opgeroepen in de diverse voorlichtingsinformatie om bij verdachte situaties direct alarmnummer 112 te bellen om zo de pakkans van een mogelijke inbreker te vergroten. Bovendien wordt bij een gepleegde inbraak geadviseerd zo min mogelijk aan te raken tot de politie aanwezig is. De Forensische Opsporing van de politie heeft zo meer kansen om goed bruikbare sporen van daders aan te treffen