KPMG

Datum: 29-11-2010

Nederlandse bedrijven bereiden zich voor op strategische groei na de crisis
Nederlandse ondernemingen bereiden zich strategisch voor op de periode na de crisis. Een meerderheid van de bedrijven ontwikkelt op dit moment langetermijnplannen om te kunnen profiteren van toekomstige economische groei. De bedrijven onderscheiden zich hiermee van bedrijven in andere Europese landen die nog veelal bezig zijn met kortetermijnoplossingen om de gevolgen van de crisis te verzachten.

Dat blijkt uit onderzoek van KPMG onder ruim 1.000 bestuurders van bedrijven in Europa. Ruim de helft van de ondernemingen in Nederland is op dit moment bezig met het ontwikkelen van een groeistrategie voor de lange termijn. Ruim 25% legt haar prioriteit nog bij kortetermijnoplossingen.

"De aandacht voor groei op de lange termijn is een duidelijk signaal dat het vertrouwen van het Nederlandse bedrijfsleven in het herstel van de economie groeit", constateert René Vader, partner bij KPMG Advisory. Vader: "Bijna 65% van de Nederlandse ondernemingen bereidt de organisatie voor op de uitdagingen die komen door haar fitter en weerbaarder te maken zodat zij zich kunnen aanpassen aan de immer veranderende marktomstandigheden. Strategisch personeelsmanagement dat bedrijven in staat stelt de juiste werknemers te vinden en te behouden voor de organisatie vormt daarvan een essentieel onderdeel.

Daarnaast staat bij 30% van de Nederlandse bedrijven technologie en innovatie hoog op de strategische agenda, het hoogste percentage van alle deelnemende landen. Eén op de drie bedrijven heeft programma's ontwikkeld om beter te kunnen anticiperen op het veranderende gedrag van zowel consumenten als stakeholders."

Uit het onderzoek van KPMG blijkt verder dat bijna 30% van de onderzochte Nederlandse bedrijven de mogelijkheden onderzoekt die de opkomende markten bieden en ruim 10% beziet haar fusie- en overnamestrategie naar aanleiding van de veranderde marktomstandigheden.

Vader: "Voor wie focust op groei, kan internationaal opereren heel kansrijk zijn. De tijd dat het Westen economisch de dienst uitmaakt, is voorbij. Productie- en afzetmarkten migreren oost- en zuidwaarts en de economische crisis heeft dit proces alleen maar versneld. Daarom kijken veel ondernemingen naar markten als India en China voor hun omzetgroei.

Bedrijven bekijken daarnaast de mogelijkheden op fusie- en overnamegebied, al zijn de omstandigheden heel anders dan voor de crisis. Kapitaalverschaffers hebben veel meer oog voor risico's, waardoor financiering veel lastiger is. Risico's hebben kortom weer een prijs."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, +31 20 656 7039.