Ministerie van Defensie


Herinneringsmedaille voor Air Task Force

29 november 2010, 14.24 uur

58 Militairen van het 15e detachement van de Air Task Force (ATF) hebben op Kandahar Airfield afgelopen weekend de NAVO-medaille ontvangen voor hun inzet in Afghanistan. Detachementcommandant kolonel-vlieger Gerbe Verhaaf reikte de blijvende herinnering uit.

De ATF levert met luchtsteun nog steeds een belangrijke bijdrage aan de taak van ISAF. Op Kandahar Airfield zijn 4 F-16 gestationeerd, deze worden nagenoeg dagelijks ingezet met RecceLite het luchtverkenningsysteem van de Koninklijke Luchtmacht. Met behulp van dit systeem kunnen geïmproviseerde explosieven (bermbommen) worden opgespoord. Daarnaast worden de F-16's ingezet voor het zogenaamde Close Air Support, het ondersteunen van de grondtroepen indien dat noodzakelijk is.

NAVO-medaille

Militairen die minimaal 30 dagen aaneengesloten een bijdrage hebben geleverd aan een NAVO-missie in het uitzendgebied komen in aanmerking voor de NAVO-medaille. In dit geval maakten de militairen deel uit van de missie International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan.