Openbaar Ministerie

Gevangenisstraffen tot vijf jaar voor winkelinbraken door hele land

29 november 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

De rechtbank in Den Haag heeft een 21-jarige Hagenaar veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf waarvan één jaar voorwaardelijk voor in totaal zes inbraken in winkels, de diefstal van een motor en een auto en de verduistering van een bestelbus. Bij één van de winkelinbraken werd de eigenaar van de winkel zwaar mishandeld. De winkelinbraken vonden door het hele land plaats.

De opgelegde straf is nagenoeg gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De rechtbank deed vrijdag 26 november uitspraak. De Hagenaar stond samen met zes anderen voor de rechter voor het plegen van meerdere winkelinbraken. De rechtszaak tegen een zevende verdachte is in verband met psychisch onderzoek aangehouden tot februari volgend jaar.

Ook minderjarige inbrekers veroordeeld
De andere verdachten kregen eveneens forse straffen. Zo werd een 19-jarige Hagenaar veroordeeld tot 27 maanden gevangenisstraf. Een Hagenaar (18) kreeg 20 maanden jeugddetentie waarvan vier maanden voorwaardelijk opgelegd. Een even oude plaatsgenoot kreeg 16 maanden jeugddetentie. Beide jongens waren ten tijde van de inbraken nog minderjarig. Een andere verdachte (16 jarig meisje uit Den Haag) kreeg voor haar kleinere rol in het geheel een werkstraf van 70 uur en twee weken jeugddetentie voorwaardelijk. Twee verdachten werden vrijgesproken.

De verdachten gingen bij de inbraken steeds op dezelfde manier te werk. Ze gooiden de glazen toegangsdeur van de winkel in of verbraken met behulp van professioneel inbrekersgereedschap de cilindersloten. Eenmaal binnen gooiden ze zoveel mogelijk spullen in grote tassen of dekbedovertrekken.

Winkelier zwaar mishandeld
In een winkel in Meppel werden de verdachten op heterdaad betrapt door de eigenaar van de winkel. Het was voor de winkeleigenaar de vierde keer in korte tijd dat er bij hem werd ingebroken. De man woont boven zijn winkel en hoorde op 8 februari dit jaar glasgerinkel. De man ging met een stok in zijn handen naar beneden en trof daar vijf mannen aan ijn zijn winkel. Hij probeerde de inbrekers te beletten zijn winkel te verlaten maar kreeg glas naar zijn hoofd gegooid. Vervolgens werd hij, terwijl hij op de grond lag, door drie van de inbrekers geschopt en met een koevoet en zijn eigen stok hard geslagen. Ook werd er een stellage tegen hem aangegooid. De inbrekers gingen er in een auto vandoor met een grote hoeveelheid pakjes sigaretten. De winkeleigenaar raakt zwaar gewond en lag enkele dagen in het ziekenhuis op de Intensive Care afdeling.

Politieonderzoek bureau Hoefkade
De recherche van het Haagse politiebureau Hoefkade startte eind vorig jaar onder leiding van het OM een onderzoek naar woninginbraken in hun verzorgingsgebeid. Een team van twaalf medewerkers van het bureau werd vrijgemaakt om het onderzoek te `draaien'. Tijdens dit onderzoek bleek dat de groep verdachten die zij op het oog hadden, hun werkterrein niet beperkte tot de regio Haaglanden, maar actief was in het hele land.

Zo braken ze in in winkels in Den Haag, Meppel, Oudenbosch, Ulvenhout en Ter Aar. De buit bestond uit sigaretten, parfum, sieraden en mobiele telefoons. Dankzij het uitgebreide politieonderzoek konden de verdachten in mei worden aangehouden. De politie Haaglanden en het OM zijn tevreden met de opgelegde straffen.