Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland (ASTRON)
Een Aarde voor alle Drentse basisscholen

Mon, 29/11/2010 - 14:04

Alle basisscholen in Drenthe krijgen deze week een cadeautje van ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie, en Universe Awareness (UNAWE). UNAWE is een internationaal outreach-programma dat tot doel heeft jonge kinderen kennis te laten maken met de schoonheid en grootsheid van het Heelal. UNAWE vergroot de belevingswereld van kinderen, wekt hun interesse in wetenschap, en levert een bijdrage aan een kosmopolitische houding en tolerantie. Deze organisaties sturen de scholen een opblaasbare wereldbol, ook wel Earthball genoemd. Op deze manier wil ASTRON de provincie Drenthe bedanken voor haar gastvrijheid tijdens het Internationale SKA Forum 2010, dat ASTRON en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in juni van dit jaar organiseerden in Assen en Exloo en omgeving. Het Earthball-initiatief is gesubsidieerd door de Europese Commissie als onderdeel van deze conferentie.

Met de Earthball kunnen docenten workshops geven. Om dit initiatief vorm te geven, zal op woensdagochtend 1 december aanstaande één van de sterrenkundigen van ASTRON met de Earthball een workshop geven op de Montessorischool in Borger. Ook krijgen de leerlingen van deze school de kans om een reis door het heelal te maken in het opblaasbare planetarium van de Rijksuniversiteit Groningen, die speciaal voor deze dag in de school wordt gezet.

Leerkrachten kunnen de Earthball gebruiken bij lessen over de aarde en het Heelal. Kinderen ontdekken plekken op de wereldbol, leren het verschil tussen dag en nacht en worden zich bewust van de verschillende tijdzones. Bij de Earthball zit een instructieboekje waarin verschillende oefeningen uitgelegd worden.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Universe Awareness: Frederiek Westra van Holthe. Tel.: 06 270 24 322. E-mail: fwvh k4communicatie nl

ASTRON: Femke Boekhorst, PR & Communicatie. Tel.: 0521 595 204 & 06 21 23 42 43. E-mail: boekhorst astron nl