Politie Zaanstreek-waterland

Auto te water

Purmerend, 27-11-2010 o Langs de Rietdekkerstraat raakte zaterdagavond een 41-jarige bestuurder met zijn auto te water.

De bestuurder, die er slechts een nat pak aan over hield, verklaarde later uit de bocht te zijn gevlogen. Nadat medewerkers van de ambulance de man ter plaatse hadden onderzocht, moest hij mee naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hij bleek ruim drie keer de alcohollimiet te hebben overschreden. De man was vorig jaar ook al eens aangehouden wegens het rijden onder invloed. De politie heeft het rijbewijs ingevorderd. Behalve met drank op, verklaarde de man ook medicijnen te hebben gebruikt die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.

Behalve het rijden onder invloed van alcohol is het ook verboden (Wegenverkeerswet) om onder invloed te rijden van stoffen die de rijvaardigheid beïnvloeden, zoals drugs en medicijnen. Medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden zijn te herkennen aan de
waarschuwingsetiketten die de apotheek op de verpakking van de medicijnen plakt. Medicijnen echter die zonder recept te verkrijgen zijn bij een drogist, kunnen ook de rijvaardigheid beïnvloeden. Sommige slaapmiddelen bijvoorbeeld kunnen tien uur na inname hetzelfde effect veroorzaken als het rijden na het nuttigen van vijf of zes glazen alcoholhoudende drank. Indien niet duidelijk is wat de uitwerking van medicijnen is -ook niet na het lezen van de bijsluiter- kan de apotheek of de huisarts om advies worden gevraagd.

De combinatie van medicijnen (of drugs) met alcoholgebruik versterkt meestal de effecten: dit houdt in dat je geen voertuig meer kan besturen.