Artsen zonder Grenzen

Medische teams bestrijden mazelenepidemieën in DR Congo

29-11-2010

Artsen zonder Grenzen bestrijdt in de Democratische Republiek Congo een aantal uitbraken van mazelen. Onze teams hebben vaccinatiecampagnes opgezet en al honderden patiënten behandeld.

Teams van Artsen zonder Grenzen zijn in Congo bezig met de bestrijding van mazelen door vaccinatiecampagnes voor 12.000 kinderen, van wie de helft afgelopen jaar uit hun dorpen werd verjaagd. © Haavar Karlsen Ziekte

Mazelen is een zeer besmettelijke virusziekte die zich snel kan verspreiden en veel dodelijke slachtoffers kan maken onder al verzwakte bevolkingsgroepen. Ondanks succesvolle bestrijding in andere delen van de wereld blijft de ziekte in Congo gevaarlijk.

Immuniteit

`Epidemieën als deze zijn te voorkomen als de bevolking gevaccineerd is', zegt Karla Bil, medisch adviseur van Artsen zonder Grenzen. `Massavaccinaties zijn zo belangrijk omdat ze de immuniteit van de bevolking verhogen en zo onnodige sterfgevallen voorkomen.'

Mazelen

In de regio Fizi, provincie Zuid-Kivu, wil Artsen zonder Grenzen 120.000 kinderen tussen 6 maanden en 15 jaar inenten. Onze medische teams zullen hun uiterste best doen afgelegen plaatsen te bereiken, zelfs nu militaire operaties in de regio worden uitgebreid en het regenseizoen begint. Als de campagne succesvol is, zal bijna elk kind in de regio beschermd zijn tegen de mazelen. De voorbereidingen voor de campagne begonnen nadat een mazelenepidemie was vastgesteld eind september. Sinds die tijd hebben onze teams 300 mazelenpatiënten behandeld.

Vaccineren

Tegelijkertijd zijn onze teams bezig met de bestrijding van een mazelenepidemie rond Dilolo, vlakbij de Angolese grens. Sinds september zijn hier 368 gevallen geconstateerd. Gisteren heeft Artsen zonder Grenzen een campagne gestart om 72.000 kinderen in en rond Dilolo te vaccineren. Hopelijk slagen we erin 90 procent van de kinderen in te enten. In de naastgelegen Kasaji zal een team de stand van zaken gaan bekijken, nadat ook daar gevallen van mazelen werden gemeld.

Campagne

In de regio Bendera zijn onze teams bezig met een campagne voor 12.000 kinderen, van wie de helft afgelopen jaar uit hun dorpen werd verjaagd. Ook in die regio hebben we een aantal mazelenpatiënten behandeld.

Meer weten over onze projecten in Congo