Politie Kennemerland

Aan de kant gezet door de videosurveillance

KENNEMERLAND, 29-11-2010

In de avonduren werd de aandacht van de videosurveillanten gevraagd voor een 24-jarige Haarlemmer, die met zijn auto over de A9 reed, vanuit Badhoevedorp richting Haarlem. Deze automobilist viel direct op vanwege zijn kleefgedrag bij overige weggebruikers en vanwege de hoge snelheden die hij reed. De videosurveillanten besloten hem te volgen en zijn rijgedrag op video vast te leggen. Op de N205 reed de Haarlemmer reed 108 km/uur, op het gedeelte waar maximaal 70 km/uur mag worden gereden en haalde hij vervolgens rechts een auto in. Toen de videosurveillanten hem aan de kant zetten, bleek dat hij ook geen autogordel droeg. De politiemannen confronteerden hem met zijn rijgedrag en gaven hem twee bekeuringen mee èn melden hem aan bij het CBR voor de EMG, de Educatieve Maatregel Gedrag. De Educatieve Maatregel Gedrag is een cursus die de man zelf moet betalen ( 792,00). Doet hij dan niet, of doorloopt hij m niet met goed gevolg, dan is hij zijn rijbewijs voorgoed kwijt. Voor meer info, zie www.cbr.nl .

In Haarlem kwamen de videosurveillanten een bestuurder van een quad tegen, die met zijn voertuig continu te hard reed, door rood licht reed en af en toe het fietspad nam om een kruising sneller over te kunnen steken. De bestuurder droeg geen helm en geen gordel. De videosurveillanten legden deze beelden vast op video en zullen de nodige bekeuringen naar zijn huisadres sturen.

Videosurveillanten zijn politiemensen met een speciale rijopleiding, die met een onopvallende politieauto het onveilige rijgedrag van bestuurders vastleggen. Weggebruikers die door hun rijgedrag negatief opvallen, worden door de videosurveillanten staandegehouden en zij kunnen de beelden van hun eigen rijgedrag terugzien. De videosurveillanten geven daarbij uitleg over de reden waarom de weggebruiker aan de kant is gezet. De onopvallende videosurveillanceauto is uitgerust met geijkte meet- en opname-apparatuur.