Watersportverbond - KNWV

Zeilers genomineerd voor Sporter van het jaar

maandag 29 november 2010

Lobke Berkhout en Lisa Westerhof genomineerd in categorie 'Sportploeg van het jaar'
Thierry Schmitter genomineerd voor 'Gehandicapte sporter van het jaar'.

NOC*NSF heeft de nominaties bekend gemaakt voor de sportman,
sportvrouw, gehandicapte sporter, sportcoach en sportploeg van het jaar 2010. Opvallend is dat de gouden zeildames, Lobke Berkhout en Lisa Westerhof, die wereldkampioen werden in de Olympische 470-klasse, het onder andere mogen opnemen tegen de Nederlandse voetbalploeg die met zilver bekroond werd tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika. Op papier een eenvoudige keuze.

De sporters en topcoaches maken tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala - dinsdag 14 december in RAI Elicium in Amsterdam - uit wie van de genomineerden het podium mogen betreden om de awards in ontvangst te nemen.

De genomineerden zijn:
Wesley Sneijder, Sven Kramer en Mark Tuitert zijn genomineerd voor de titel `Sportman van het Jaar 2010'. Voor de uitverkiezing `Sportvrouw van het jaar 2010' komen Linsy Heister, Nicolien Sauerbreij en Ireen Wüst in aanmerking.

De genomineerde sportploegen zijn het Nederlands dressuurteam, het Nederlands voetbalelftal en het zeilduo Lobke Berkhout en Lisa Westerhof. Thierry Schmitter, Esther Vergeer en Kelly van Zon hebben een nominatie verdiend in de categorie `Gehandicapte sporter van het jaar 2010'. De strijd om de titel `Coach van het Jaar 2010' gaat tussen Bert van Marwijk, Jac Orie en Maarten Sauerbreij.

Thierry Schmitter (zeilen), Esther Vergeer (rolstoeltennis) en Kelly van Zon (tafeltennis) hebben een nominatie verdiend in de categorie `Gehandicapte sporter van het jaar 2010'.

Aanpassingen in nominaties
Gesprekken met sporters hebben ertoe geleid dat er een vakjury is ingesteld die de nominaties bepaalt. Ook nieuw is dat in een Olympisch jaar een Olympische of Paralympische gouden medaille garant staat voor een nominatie. Het aantal nominaties per categorie kan variëren. Het basisprincipe is dat er per categorie drie genomineerden zijn. De vakjury kan echter bepalen dat er meer genomineerden voorgedragen worden. De daadwerkelijke stemming vindt vlak voorafgaand aan de live tv-uitzending plaats.