De Nederlandse Bank

Nieuw stripverhaal over Billy Bankbiljet als toezichthouder

Nieuwsbericht

Datum 29 november 2010

Billy Bankbiljet, toezichthouder van DNB, is de titel van het derde stripverhaal waarin DNB op een toegankelijke manier haar kerntaken uitlegt. De strip is vooral bestemd voor het onderwijs, maar leuk en leerzaam voor iedereen tussen 8 en 80.

In de strip komt allereerst aan bod wat het doel is van het toezicht: kan een financiële instelling op korte en lange termijn wel aan haar verplichtingen voldoen? Daarna wordt bekeken op welke zaken een toezichthouder van DNB precies let. Ook zoomt de strip in op de middelen die het toezicht kan gebruiken om financiële instellingen in goede banen te leiden. Deze uitgave van Billy Bankbiljet staat stil bij dilemma's waarmee DNB als toezichthouder te maken heeft, zoals de geheimhoudingsplicht. Maar ook dat toezicht in onze de markteconomie nooit voor de volle 100 procent kan garanderen dat er nooit een financiële instelling failliet gaat.

Eerder publiceerde DNB al Het boeiende leven van Billy Bankbiljet, waarin het chartale betalingsverkeer aan bod komt en Billy Bankbiljet en de pijnlijke prijsstijging, die inflatie en het monetaire beleid behandelt.

Links


* Informatiemateriaal

---