EMBARGO tot 16:30: Winnaar Kindervredesprijs 2010

29/11/2010 16:39

Stichting KidsRights

Dit bericht is tot maandag 29 november 2010 16.00 uur ONDER EMBARGO

Beeldmateriaal van de winnaar van de Internationale Kindervredesprijs 2010 wordt maandagmiddag 29 november 2010 rond 16.00 uur verspreid en is tevens op te vragen bij Coebergh Communicatie & PR, Marleen Smit (marleen@coebergh.nl en 06 42 160 962).

Francia Simon wint de Internationale Kindervredesprijs 2010

Dominicaanse 16-jarige zet zich in voor recht van kinderen op registratie

Vandaag is tijdens een ceremonie in de Ridderzaal in Den Haag bekend gemaakt dat Francia Simon de winnares is van de Internationale Kindervredesprijs 2010. De 16-jarige Francia uit de Dominicaanse Republiek zet zich in voor het recht op registratie, naam en nationaliteit van kinderen die in de Dominicaanse Republiek geboren zijn, maar ook voor vluchtelingenkinderen uit Haiti. Na officiële registratie hebben kinderen pas toegang tot essentiële rechten zoals gezondheidszorg en onderwijs. Francia werd zelf geconfronteerd met onderwijsuitsluiting waarna zij uitgebreid onderzoek heeft gedaan en doorzettingsvermogen heeft getoond om blijvende toegang tot secundair onderwijs te verkrijgen. De vergaarde kennis en kracht die Francia nodig had voor het gecompliceerde registratieproces, zet zij nu in om andere kinderen zonder geboortebewijs erkend te krijgen bij de overheid. Zo heeft zij al meer dan 130 kinderen aan een naam en nationaliteit geholpen. Daarmee vergroot Francia hun eigenwaarde en geeft hen de kans op een volwaardig bestaan.

Francia kreeg de prijs uit handen van de Guatemalteekse mensenrechtenactiviste Rigoberta Menchù Tum, die op 33-jarige leeftijd in 1992 de Nobelprijs voor de Vrede ontving, als jongste laureaat ooit. Gerdi Verbeet, voorzitter van de Tweede Kamer, opende de ceremonie in de Ridderzaal. Tijdens de ceremonie waren diverse vertegenwoordigers aanwezig vanuit de overheid, het bedrijfsleven en non-gouvernementele organisaties, waaronder kinderrechtenspecialist Jo Becker van Human Rights Watch en Kailash Satyarthi, oprichter van Global March Against Child Labour en voorzitter van Education For All.

Ieder jaar worden kinderen van over de hele wereld genomineerd voor de Internationale Kindervredesprijs. De winnaar van de prijs krijgt een podium om de boodschap over het recht, waarvoor hij of zij strijdt, breed te verspreiden. Tevens investeert Stichting KidsRights - initiator van de internationale prijs - een geldbedrag van 100.000 euro in het project dat opgezet zal worden, verbonden aan het onderwerp waar de winnaar voor strijdt.

Winnares Francia is verheugd en ontroerd door de prijs: "It is my wish to go around the world looking for children without a birth certificate, to help them get it, so that they can achieve their goals of becoming engineers, architects, etc. I hope my story spreads around the world."

Over KidsRights

De Nederlandse Stichting KidsRights, in 2003 opgericht door Marc Dullaert, komt op voor de positie van zeer kwetsbare kinderen waar ook ter wereld. Hiervoor biedt KidsRights directe, op maat gesneden hulp aan deze kinderen èn vraagt om aandacht voor hun positie en hun rechten. KidsRights helpt door bestaande, goedlopende locale projecten te financieren die zich richten op vijf essentiële basisvoorzieningen: gezondheidszorg, voeding, onderwijs, onderdak en aandacht. De stichting streeft naar maximale efficiëntie en impact, zonder een zware bureaucratische structuur. www.kidsrights.nl

Over de Internationale Kindervredesprijs

Daarnaast biedt KidsRights, door middel van de Internationale Kindervredesprijs, een podium aan kinderen die niet in de positie zijn zelf de aandacht van de wereld te trekken. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt in de Ridderzaal in Den Haag. De boodschap van de jonge Kindervredesprijs winnaar bereikt jaarlijks een wereldpubliek. Zoals Desmond Tutu, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, het al zo treffend zei: "KidsRights seeks to give a voice to the voiceless". ABN AMRO heeft zich verbonden aan de Kindervredesprijs als hoofdsponsor. De bank doneert niet alleen geld, maar betrekt ook haar medewerkers intensief bij de Kindervredesprijs. Elk jaar helpen vele honderden medewerkers vrijwillig mee aan verschillende projecten die KidsRights organiseert. www.kindervredesprijs.nl

http://www.kindervredesprijs.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor redacties