Openbaar Ministerie

OM eist 10 jaar gevangenisstraf in hoger beroep "cold case-moord" Rotterdam

29 november 2010 - Ressortsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep 10 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 43-jarige man uit Capelle a/d IJssel die wordt verdacht van moord. Hij zou rond 10 november 1991 een man, in een woning in Rotterdam, door middel van messteken om het leven hebben gebracht. De verdachte wordt er bovendien van verdacht te hebben gehandeld in harddrugs. De rechtbank te Rotterdam veroordeelde de verdachte voor deze feiten eerder tot 10 jaar gevangenisstraf. De verdachte stelde hoger beroep in tegen deze uitspraak.

Op 10 november 1991 zouden de verdachte en het slachtoffer in de woning van het slachtoffer seksueel contact hebben gehad. Op enig moment zou de verdachte een mes hebben gepakt en het slachtoffer meerdere keren met het mes hebben gestoken. Het slachtoffer is hierdoor uiteindelijk komen te overlijden.
In april 2008 is de verdachte veroordeeld voor een ander strafbaar feit. In verband met de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden heeft hij DNA moeten afstaan. Toen is gebleken dat er sprake was van een match met een DNA-spoor in deze strafzaak.

Cold cases

De politie en het OM plegen forse inspanningen om ernstige misdrijven, zoals moord en doodslag, op te lossen. Helaas lukt dat niet altijd. Los van de onvrede die dat oproept, hebben nabestaanden, zolang de dader vrij rondloopt, moeite hun verlies te verwerken.

In sommige gevallen kan jaren na sluiting van het onderzoek nieuw bewijs opduiken. Vooral op het gebied van het forensische DNA-onderzoek hebben zich de laatste jaren enorme ontwikkelingen voorgedaan. Biologische sporen spelen, meer dan vroeger, een belangrijke rol bij het oplossen van misdrijven. Deze ontwikkelingen zijn niet alleen van groot belang voor recent gepleegde misdrijven, maar zijn in veel gevallen ook voor oude(re) zaken.

Uitspraak naar verwachting op 13 december 2010.