Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

naar oorzaken van ziekte bij mensen met obesitas

Grootschalig onderzoek LUMC naar oorzaken van ziekte bij mensen met obesitas

Publicatiedatum: 29 november 2010 | PERSBERICHT Aandachtsgebieden: Patiënt en zorg, Research

Van september tot december 2010 ontvangen alle inwoners in de gemeente Katwijk (Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg) tussen de 45 en 65 jaar een uitnodiging om mee te doen aan de NEO-studie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De NEO-studie (Nederlandse Epidemiologie van Obesitas) is een grootschalig onderzoek naar de oorzaken van ziekte bij mensen met overgewicht of obesitas.

Met deze studie wil het LUMC een antwoord vinden op de vraag waarom de ene persoon met overgewicht ziek wordt, en de ander niet. Hiervoor wordt een groot aantal gegevens van 6000 volwassenen met overgewicht of obesitas in Leiden en omstreken verzameld. Overgewicht is een medeoorzaak van veel verschillende ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, nierfalen, gewrichtsproblemen en depressies.

U kunt meedoen wanneer u tot de leeftijdsgroep behoort en een body mass index (BMI) van 27 kg/m^2 of hoger heeft. Dit is uw gewicht in kilo's gedeeld door het kwadraat van uw lengte in meters. U kunt uw BMI berekenen op www.neostudie.nl.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

U vult van tevoren twee vragenlijsten in, verzamelt urine, en u komt een ochtend naar het LUMC voor verschillende metingen, waaronder een vetpercentagemeting, bloedafnames en hart-, vaat- en longfunctietesten. Sommige deelnemers zullen ook een MRI-scan, een stofwisselingsmeting of een hartritmemeting ondergaan. De onderzoeksuitslagen van uw gewicht, bloeddruk, cholesterol, glucose (suikergehalte), nierfunctie en longfunctie worden per brief aan u bekend gemaakt. U ontvangt een lunchbon en eventuele reiskosten worden uiteraard vergoed.

Ga voor meer informatie en deelname naar de website: www.neostudie.nl of bel 071 - 526 1388 (tussen 9:00 uur en 17:00 uur) voor het opvragen van de folder met deelnemersinformatie.