Belgische Federale Overheid


De Etrusken in Europa

Datum: 29 november 2010

Tentoonstelling, Brussel, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (Jubelparkmuseum) 9 oktober 2010 - 24 april 2011

De Etrusken in Europa is vooral een didactische tentoonstelling die zich tot een jongerenpubliek richt, dankzij het gebruik van jongerentaal en een hedendaagse museografie, die hen zeker zal aanspreken. Aan het einde van het parcours ontdekt men authentieke kunstwerken van de musea die deze rondreizende tentoonstelling onderdak bieden.

In de 9e en 8e eeuw v. Chr. begonnen de Etrusken aan de verovering van Midden-Italië. Ze waren afkomstig uit deze streek of uit verafgelegen gebieden. Hun cultuur evolueerde in een periode van vijf eeuwen van dorpen met hutten naar een machtige confederatie van twaalf stadstaten die heel Midden-Italië en de kusten van de Adriatische en de Tyrrheense Zee controleerde.

De bezoeker zal een reis door de tijd maken en binnentreden in de huizen van de Etrusken, in hun tempels en necropolen, langs een multimediaparcours met reconstructies, animaties en sfeerbeelden, opgeroepen door lichtspel, muziek en klank.

De driedimensionale presentatie van objecten, personages en sites biedt een venster op de oudheid die u de buitengewone wereld van de Etrusken laat ontdekken. Na Brussel reist de tentoonstelling verder door heel Europa. Op elke stopplaats wordt ook een selectie originele museumstukken geëxposeerd. In het Jubelparkmuseum kunt u op het einde van het parcours kennismaken met topstukken van de Etruskische verzameling.

© KMKG-MRAH
Kouros (jonge man)
Zuid-Italië ( ?) Tweede helft van de 6de eeuw - begin van de 5de eeuw v. Chr.
Brons
Inv. A 1321
© KMKG

(c) KMKG-MRAH
Brasero
Chiusi
6de eeuw v. Chr.
Brons
Inv. R1206
© KMKG

http://www.kmkg-mrah.be