Ingezonden persbericht


Leeuwarden, 22 november 2010

Instrumenten muziekschool a7 onder de hamer

Tientallen instrumenten van de failliete muziekschool Centrum voor de Kunsten a7 in Zuidoost-Friesland gaan onder de hamer. Muziekinstrumenten als violen, saxofoons en keyboards waarmee leerlingen hebben geoefend en voorstellingen hebben gespeeld, krijgen straks een nieuwe eigenaar. Een veilingbedrijf probeert via een internetveiling geld binnen te halen voor de schuldeisers.

Het Kunstencentrum a7 ging in november 2009 failliet. Dit heeft in de hele regio veel emoties opgewekt. De impact van het faillissement was enorm voor de ruim 1.500 leerlingen en 130 personeelsleden. Gevreesd werd voor een rem op de verdere culturele en muzikale ontwikkeling van vele kinderen en volwassenen. De instelling met meerdere vestigingen was een zelfstandige stichting die werd gesubsidieerd door de vier gemeenten Heerenveen, Opsterland en Oost- en Weststellingwerf. Inmiddels heeft het Centrum voor de Kunsten in verschillende delen een doorstart kunnen maken. Hierbij zijn ook muziekinstrumenten meeverhuisd. Een ander deel van de instrumenten was door het Kunstencentrum verhuurd aan particulieren.

,,Dat de gebruikers een sterke binding met de muziekinstrumenten hebben, blijkt wel uit het feit dat driekwart van de mensen het aanbod hebben geaccepteerd om het instrument tegen een aantrekkelijke prijs uit het faillissement over te nemen'', zegt Bjernt van Popta, verbonden aan het kantoor Zillinger Molenaar & Verdonk advocaten, dat tot curator van het Centrum voor de Kunsten werd benoemd. ,,Het laatste deel, ruim 50 waardevolle instrumenten, wordt nu geveild.'' Het bedrijf ProVeiling presenteert op haar website de muziekinstrumenten waarop online geboden kan worden. Het gaat om cello's, hobo's, dwarsfluiten, keyboards, klarinetten, saxofoons, violen en hulpstukken. Het Leeuwarder bedrijf is een virtueel veilinghuis dat dagelijks in opdracht van curatoren, banken en bedrijven roerende zaken uit faillissementen en bedrijfsbeëindigingen veilt. De muziekinstrumenten kunnen zaterdag 27 november worden bezichtigd aan de Oedsmawei 18 in Grou. De veiling op www.proveiling.nl sluit op maandag 29 november.