NCRV

NCRV Dokument Monica en David - Ontroerende documentaire over jong huwelijksgeluk van echtpaar met Downsyndroom

Ingezonden door NCRV op 24 november, 2010 - 14:26 Uitzenddatum:
maandag, 29 november, 2010 - 23:00
Zender:
Nederland 2

Monica en David zijn tot over hun oren verliefd op elkaar. Ze hebben beide het syndroom van Down en zijn door hun ouders gestimuleerd om zoveel mogelijk zelf te doen. Nu ze elkaar hebben gevonden, willen ze, net als iedereen om hen heen, graag trouwen en kinderen krijgen. David verheugt zich erg op zijn rol als vader en kostverdiener en Monica wil haar eigen kinderen opvoeden en krijgt kooklessen van haar moeder. De ouders van Monica en David willen het allerbeste voor hun kinderen, maar beseffen ook dat hun zelfstandigheid niet zonder de steun van volwassenen kan.

De ontroerende Amerikaanse documentaire Monica en David volgt het stel gedurende een jaar, terwijl ze zich in het huis van de moeder en de pleegvader van Monica voorbereiden op hun sprookjeshuwelijk en de wittebroodsmaanden erna. Documentaireregisseur Alexandra Codina is de nicht van Monica,waardoor ze met haar camera heel dichtbij mag komen. Alles komt voorbij: van de lieve kusjes op de bank en de koosnaampjes die het jonge stel elkaar toefluistert, tot en met de woedende buien van Monica, als ze zich, onbegrepen door haar moeder, opsluit in haar kamer.

Monica's moeder worstelt met de buitenwereld, als het gaat om acceptatie van kinderen met het syndroom van Down, maar ook met zichzelf. Ze zegt:'Als moeder wil je dat de buitenwereld jouw kind met het syndroom van Down als een gewoon kind ziet, maar ondertussen loop je als ouder zelf het gevaar dat je je kind overbeschermt en op die manier het recht op een zelfstandig bestaan ontneemt'.

Monica en David genieten van hun vrijheid, maar worden steeds vaker met de neus op de feiten gedrukt. Het zoeken naar een baan voor David is niet makkelijk, zeker nu er bij hem diabetes is geconstateerd. Maar iedere poging van volwassenen om te helpen worden door hen al snel als betutteling gevoeld. Zullen Monica en David hun huwelijksbootje drijvend kunnen houden?

De levensverwachting van mensen met een Downsyndroom is de afgelopen decennia meer dan verdubbeld. In 1983 was de gemiddelde verwachting 25 jaar. Tegenwoordig is de levensverwachting 60 jaar - met uitschieters naar 70. Leefden mensen met een Downsyndroom in de vorige eeuw een kort geïsoleerd bestaan, met het groeien van de levensverwachting groeit ook hun verlangen naar een gewoon huisje-boompje-beestje bestaan.

Monica en David won eerder dit jaar de prijs voor beste documentaire op het Tribeca Film Festival in New York en was een van de publieksfavorieten op IDFA 2009.
Programma:
NCRV Dokument
Foto:
NCRV Dokument David en Monica
Media:
Meer informatie:

NCRV Communicatie, Debora de Groot, 035 - 671 9452, debora.degroot@ncrv.nl of pers@ncrv.nl.

* ""