GroenLinks openbaar Grote tekst

Maak correspondentie over mogelijke bouw kerncentrale openbaar

Maandag 29 november 2010, 09:19u
GroenLinks wil dat de regering alle correspondentie met energiebedrijven over de mogelijke bouw van een nieuwe kerncentrale openbaar maakt. Ook de correspondentie van de vorige regeringen. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren (woordvoerder energie en klimaat) gaat daartoe een verzoek indienen bij minister Schultz van Haegen en staatssecretaris Atsma tijdens de begrotingsbehandeling voor infrastructuur en milieu deze week.

Uit recent onderzoek van Spring Associates blijkt dat de bouw van nieuwe kerncentrales zeer onzeker is zonder enige vorm van overheidssteun. De bouw van een centrale wordt op 5 miljard euro geschat. Dat is zeker vijf keer zo duur als de bouw van een efficiënte gascentrale. Nergens ter wereld is er een kerncentrale gebouwd zonder een vorm van staatssteun.

GroenLinks is tegen de bouw van kerncentrales. Volgens Van Tongeren moet de Nederlandse regering geen belastinggeld stoppen in een energievoorziening die problematisch en eindig is. "Het is onverantwoord om één groep energieondernemers miljardensteun te geven, terwijl innovatie en schone energie kapot wordt bezuinigd. Ik wil weten of er inmiddels al deals zijn die niet meer teruggedraaid kunnen worden. Alle brieven, e-mails en verslagen van gesprekken tussen de regering met energiebedrijven hierover zouden daarom openbaar gemaakt moeten worden."

Onlangs ontdekte het televisieprogramma Een Vandaag dat een eerdere regering afspraken heeft gemaakt met energie-intensieve bedrijven om kolenstroom kunstmatig goedkoop te houden. Dit kost de schatkist naar schatting 2 miljard euro. GroenLinks is er niet gerust op. Ook niet vanwege de uitspraak van Rutte tijdens de regeringsverklaring waarin hij aangaf dat er mogelijk staatsteun wordt gegeven aan de bouw van kerncentrales.

Volgens Van Tongeren moet Nederland gaan investeren in een schone, duurzame en veilige energievoorziening waar toekomstige generaties ook nog wat aan hebben. "Kernenergie is niet duurzaam, want de voorraad uranium die nodig is voor de opwekking is eindig. Er zijn modernere mogelijkheden om het energieprobleem op te lossen, zoals schone energie en energiebesparing. Dat is goed voor het milieu en voor de economie", aldus Van Tongeren.