Ingezonden persbericht


Nederland fungeert als belastingparadijs

Niza/ActionAid: Bierbrouwergigant ontwijkt belasting in Afrikaanse landen

PERSBERICHT 29 november 2010

Multinational SABMiller - het moederbedrijf van onder meer Grolsch - ontwijkt jaarlijks ruim 20 miljoen euro aan belasting in Afrika. Van dit bedrag kunnen een kwart miljoen Afrikaanse kinderen naar school. Dit staat in een nieuw rapport van Niza/ActionAid dat vandaag verschijnt.

Nederland belastingparadijs

In het rapport 'Calling Time: Why SABMiller should stop dodging taxes in Africa' wordt beschreven hoe SABMiller - de op één na grootste bierbrouwer ter wereld - gebruik maakt van een complex systeem van belastingparadijzen. Door het overhevelen van winst van dochterondernemingen in Afrika naar landen als Nederland en Zwitserland, waar het belastingtarief veel lager ligt, lopen Afrikaanse regeringen een aanzienlijk bedrag aan belastinggeld mis.

Belastingontwijking

Op deze manier hoefde SABMiller de afgelopen twee jaar in Ghana bijvoorbeeld geen vennootschapsbelasting te betalen, want officieel leidde het bedrijf daar verlies. Gerno Kwaks, hoofd campagnes bij Niza: "Het meest schokkende aan dit verhaal is niet eens de hoogte van het bedrag, maar dat iemand die in Ghana op de hoek van de straat bier verkoopt, meer inkomstenbelasting betaalt dan deze multinational."

Sluiproutes

Eén manier waarop SABMiller belasting ontwijkt is door Afrikaanse biermerken te registreren in Nederland, in plaats van in het land van origine. De kosten voor het gebruik van het biermerk worden vervolgens doorberekend aan de lokale bierbrouwer, waardoor de winst in het Afrikaanse land op papier lager uitvalt en SABMiller daar dus minder belasting betaalt. Daarnaast betalen Afrikaanse vestigingen als 'managementvergoeding' ieder jaar een fors bedrag aan een ander bedrijfsonderdeel in Zwitserland.

Verantwoord ondernemen

Op zich is deze manier van belastingontwijking legaal en inmiddels gemeengoed in het internationale zakenleven. Toch kunnen er vraagtekens gezet worden bij het gedrag van SABMiller. Want Afrikaanse landen hebben het belastinggeld hard nodig om te kunnen investeren in onderwijs, gezondheidszorg en economische ontwikkeling

Dubbele moraal

Gerno Kwaks: "Ook de rol van Nederland is dubieus. De Nederlandse regering wil dat Afrika zelfstandiger wordt en verlaagt het bedrag voor ontwikkelingshulp. Maar doordat bedrijven als SABMiller hier allerlei belastingvoordelen genieten, lopen Afrikaanse landen inkomsten mis en blijven zij afhankelijk van die hulp.

Einde persbericht