Ingezonden persbericht


Online uitgaven vandaag op 'Mega Maandag' naar verwachting ¤ 460 miljoen Visa geeft tips voor veilig winkelen op het internet tijdens de feestdagen

Maandag 29 november 2010 - Visa Europa verwacht dat vandaag de meeste online transacties ooit zullen plaatsvinden in Europa. Het betalingsbedrijf vermoedt dat consumenten met hun Visa betaalkaart in totaal ¤ 460 miljoen online gaan uitgeven. De meerderheeid (70%) zal plaatsvinden met een debet kaart. De afgelopen twee jaar is de drukste online winkeldag de maandag die het dichtst bij het begin van december lag. Die maandag valt dit jaar op 29 november. In 2009 vond de piek in de online uitgaven plaats op maandag 30 november en in 2008 op maandag 1 december.

Visa baseert deze verwachtingen op de laatste uitgavengegevens en op de trends van de kerstaankopen in de afgelopen jaren. Omdat consumenten voor hun kerstinkopen steeds vaker kiezen voor het internet heeft Visa tips gelanceerd welke in het teken staan van veilig online winkelen tijdens de feestdagen.

Transacties
Consumenten geven in de loop van de dag elke minuut gemiddeld ¤ 3199.000 uit, oftewel iets meer dan ¤ 5.000 per seconde. Dee piek wordt verwacht rond de lunch tussen 13.00 en 14.00 uur. Een tweede piek is verwacht rond 19.00 uur, het moment dat consumenten inloggen bij thuiskomst van hun werk. Het verwerkingsplatform van Visa Europa handelt alleen al op Mega Maandag in heel Europa naar verwachting meer dan 6,6 miljoen transacties af, zo'n 4.500 per minuut.

Dr. Steve Perry, Commercieel Directeur bij Visa Europa: "Online cadeaus kopen is tegenwoordig voor consumenten vanzelfsprekend tijdens de feestdagen en vormt daarnaast een belangrijk onderdeel van de kerstverkoopstrategie van winkeliers. De combinatie van enerzijds salarissen die worden uitbetaald en anderzijds het feit dat mensen rekening houden met levertijden, zou net als in de afgelopen jaren moeten leiden tot een recorddag voor winkelen via internet."

De laatste vrijdag of zaterdag vóór de kerst is in de winkelstraten normaliter de drukste winkeldag. Nu kerst dit jaar op een zaterdag valt, verwacht Visa Europa dat donderdag 23 december de drukste dag gaat worden.

Top tips voor veilig online winkelen tijdens de feestdagen:
- Neem de tijd om onderzoek te doen vóór een aankoop bij een winkelier die u nog niet kent;
- Zoek e-commerce winkels die het predicaat 'Verified by Visa' dragen, zodat u extra beschermd bent tegen fraude met kaarten op het internet. 'Verified by Visa' garandeert dat zowel u als de winkelier echt zijn en zorgt ervoor dat uw kaart bij het online winkelen dubbel is beschermd;
- Zorg ervoor dat u een bewijs van uw internetaankopen, met daarop het websiteadres van de online winkelier, opslaat of afdrukt;
- Lees voordat u overgaat tot de aankoop het aflever- en retourbeleid van de winkelier dat op zijn website moet staan;
- Controleer de contactinformatie en overtuig uzelf ervan dat de online winkelier een telefoonnummer heeft waarmee u contact op kunt nemen;
- Als u een pc gebruikt in een gemeenschappelijke of publiekelijk toegankelijke omgeving, zorg er dan altijd voor dat u uitlogt, zodat niemand toegang heeft tot uw persoonlijke informatie.

# # # #

Over Visa Europa
Er zijn ruim 400 miljoen debet-, credit- en zakelijke Visa kaarten in omloop in Europa. Deze kaarten zijn gebruikt voor aankopen en geldopnamen ter waarde van ¤ 1,4 triljoen in de twaalf maanden vooorafgaande aan juni 2010. 11,2% Van alle consumentenaankopen bij verkooppunten in Europa wordt met een Visa-kaart gedaan, waarvan meer dan 70% met een Visa debet betaalkaart.

Visa Europa is een coöperatie die door 4.000 Europese banken wordt beheerd en is opgericht in juli 2004. In oktober 2007 is Visa Europa, door een exclusieve, onherroepelijke en eeuwige licentie, volledig onafhankelijk geworden van het wereldwijde Visa Inc. Als toegewijde Europese organisatie kan Visa snel inspelen op de specifieke marktbehoeften van Europese banken en hun klanten; kaarthouders en retailers. Visa kan zo tevens aan de doelstelling van de Europese Commissie voldoen om een echte interne markt voor betalingen te creëren.

Visa wordt wereldwijd geaccepteerd. Bovendien is het Visa/Plus betaalautomaatnetwerk één van 's werelds grootste netwerken dat in meer dan 200 landen toegang biedt tot contant geld in de lokale munteenheid.

Voor meer informatie, kijk op www.visa.nl en www.visaeurope.com.

-----------------------------------