Theater van de Duitstalige Gemeenschap te gast in Brussel

29/11/2010 11:44

Communauté Germanophone

AGORA, het theater van de Duitstalige Gemeenschap, speelt voor de eerste keer zijn kindertoneelstuk "Het Paard van blauw" in Vlaamse Gemeenschapscentra in Brussel. De Vlaamse Gemeenschap heeft deze voorstellingen in het kader van de feestelijkheden ter gelegenheid van het vijfentwintigjarige bestaan van het samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse en de Duitstalige Gemeenschap mogelijk gemaakt.

AGORA

30 jaar na zijn oprichting staat het AGORA theater overal bekend in het Duitse en het Franse taalgebied. Het ensemble werd opgericht en geleid door Marcel Cremer, auteur en regisseur, die tot zijn dood vorig jaar in december 37 toneelstukken voor kinderen, jongeren en volwassenen met het AGORA theater ensceneerde. Het ensemble ontwerpt zijn toneelstukken in het Duits en vertaalt ze dan systematisch naar het Frans. Jaarlijks komen op die manier ongeveer 180 voorstellingen in België Frankrijk, Duitsland en het overige Europa tot stand. Het AGORA theater is daarom de belangrijkste culturele ambassadeur van de Duitstalige Gemeenschap.

In Vlaanderen trad het ensemble tot nu toe alleen af en toe als gast op. Nu heeft het AGORA theater een Nederlandse versie van zijn succesvol toneelstuk "Het paard van blauw" opgemaakt. Door de uitnodiging van de Vlaamse Gemeenschap kan het toneelstuk voor het eerst ook in de Vlaamse Gemeenschapscentra in Brussel worden opgevoerd. Tijdens de "Rencontres du Théâtre Jeune in Public" in Hoei ontving de Franse versie in 2006 de prijs van de Minister van Cultuur van de Franstalige Gemeenschap en de prijs van de Franstalige pers. Andere onderscheidingen bij internationale theaterfestivals in België, Duitsland en Frankrijk volgden.

"Het Paard van blauw"

Marcel Cremer had dit toneelstuk als poetisch verhaaltheater geschreven - en met hobbelpaarden, dans en live muziek in een decor helemaal in blauw geënsceneerd. Het stuk is gedacht voor mensen vanaf 6 jaar en duurt 50 minuten.

De toeschouwers nemen plaats in de kleine dorpszaal "Het Paard van blauw". De zaal heeft al talrijke huwelijken beleefd. Vroeger werd hier gevierd, gezongen en gedanst. Vandaag speelt daarin een toneelstuk. Een jonge vrouw vertelt over haar grootvader. En over zijn verhalen die het altijd over paarden hadden. En over het meest mysterieuze onder hen, "het paard van blauw". De herinnering aan de wereld van de grootvader wordt weer levendig. Door de sfeervolle muziek van de dorpskapel verandert het dansparket waarop de vrouw vertelt plots in de zevende hemel ofwel in een woon- en speelkamer ofwel in de weide van de oude, uitgediende paarden.

Samenwerkingsakkoord

De uitnodiging van het AGORA theater heeft te maken met het vijfentwintigjarige bestaan van het akkoord tussen de Vlaamse en de Duitstalige Gemeenschap.

Beide Gemeenschappen onderhouden intensief contact en werken samen op verschillende gebieden van hun bevoegdheden. Ter gelegenheid van het jubileum werd een cultuurprogram uitgewerkt dat met de opvoeringen van het Agora Theater in het Nederlands wordt afgesloten.

Praktische tips

De voorstellingen in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap hebben plaats:

- op 1 december om 14.30 uur in het Cultureel Centrum De Vaartkapoen, Molenbeek

- op 17 december om 10.00 uur en om 14.30 uur in Ten Weyngaert, Vorst.

De voorstellingen zijn vooral gedacht voor kindergroepen uit de omliggende lage scholen en voor buitenschoolse kinderopvang, maar ook andere toeschouwers zullen er plezier aan hebben. Reserveringen zijn in beide cultuurcentra mogelijk. Een spoedige inschrijving wordt aanbevolen omdat het aantal toeschouwers beperkt is.

Spel: Annika Serong en Roland Schumacher

Musicus: Roger Hilgers

Techniek: Joé Keil

Muziek (compositie en arrangement): Katja Rixen

Kostuums en decor: Emilie Cottam

Toneelplan: Pierre Doome

Toneelschikking en -bouw: het AGORA Ensemble

Affiche, program en speelvlakte: Sabine Rixen

Vertaling in gebarentaal: Lars Pesch

Theaterpedagogie: Daniela Scheuren

Regie, artistieke eindleiding: Marcel Cremer

Bijkomende voorstellingen in Vlaanderen: Ternat, Menen, Lommel, Halle, Berlare, Wezembeek-Oppem, Tielt, Adegem en Puurs.

Contact: Bis Produkties, Edegem: www.bis-produkties.be.

Contact:

AGORA Theater: Jürgen Heck, zaakvoerder, 0475 25 60 62, www.agora-theater.net

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel