Ingezonden persbericht---PERSBERICHT

Fabeltjes over vorst en spruiten

Koning Winter heeft ons de eerste vorst alweer bezorgd. Er is veel onduidelijkheid over de invloed van vorst op de smaak van spruiten. Hoogste tijd om daarover in het kader van de campagne Green Balls of Fire meer duidelijkheid te scheppen voordat 'spruitjesgeneraal' Hanna Verboom hier lucht van krijgt!

'Vorst er overheen'
Volgens sommigen begint het spruitenseizoen pas echt als 'de vorst er overheen is geweest'. Aangezien iedereen zijn eigen waarheid heeft, mag voor hen het feest nu eindelijk ook beginnen. Waar komt dat vandaan? Door een beetje vorst krijgen spruiten een mildere smaak doordat zetmeel in het kooltje wordt omgezet in suiker.

Mild versus klassiek
Belangrijk om te weten is ook dat er milde en klassieke spruiten worden geteeld. Wat is het verschil? De milde rassen smaken iets milder dan de klassieke rassen. Over smaak valt niet te twisten. Dat bleek ook weer tijdens de Margriet Winterfair. Daar werden bezoekers gevraagd om het verschil te proeven tussen mild en klassiek en daaruit bleek dat beide soorten gewild zijn. Veel rassen zijn tegenwoordig van de milde variant. In winkels staat ook steeds vaker op de verpakking van spruiten vermeld of het milde spruiten betreft.

En als het niet vriest?
De spruitjes kunnen ook worden ingevroren om een gelijksoortig effect te bereiken. Ze dienen dan voor invriezen eerst circa drie minuten in kokend water te worden geblancheerd. Op deze manier kan Moeder Natuur bij benadering worden gekopieerd om die (nog) mildere smaak te krijgen.

Kortom: De meeste spruiten zijn dus al zoeter/milder van smaak en een beetje vorst is dus niet zoals vroeger noodzakelijk voor de smaak maar heeft er nog wel steeds invloed op.

Green Balls of Fire is de promotiecampagne voor Nederlandse spruitjes uitgewerkt door Aceera in opdracht van LTO Vollegrondsgroente.net. De campagne is gericht op een jong publiek om dit lekkere, gezonde product onder de aandacht te brengen.

** Einde bericht **

Foto-onderschrift:
Spruitjesgeneraal Hanna Verboom
Fotografie: Marieta Vlemmix Fotografie