Ingezonden persberichtSchoolsportvereniging breidt uit naar speciaal onderwijs

Rotterdamse kinderen met leer- en/ of gedragsproblematiek kunnen vanaf december via een schoolsportvereniging hun favoriete sport beoefenen. De SBO Laurens Cupertino uit Rotterdam-IJsselmonde sluit zich als eerste school voor speciaal onderwijs aan bij een schoolsportvereniging. Dit maakt sport toegankelijk voor een doelgroep die vrijwel niet structureel sport.

SBO Laurens Cupertino is een basisschool voor kinderen met leer- en/ of gedragsproblematiek. Van de 162 scholieren beoefent slechts vijf procent structureel een sport. De redenen hiervoor zijn onder meer gebrekkige financiën en schaamte en angst om buiten de boot te vallen ten opzichte van andere kinderen.

Om de sportdeelname te vergroten, sluit de school zich aan bij de bestaande Schoolsportvereniging Hillesluis. Een schoolsportvereniging heeft als doel kinderen te stimuleren om in georganiseerd verband te sporten in wijken met een geringe sportdeelname. Buiten de wijk gelegen sportverenigingen komen naar de school toe waar de leerlingen direct na schooltijd kunnen trainen in hun favoriete tak van sport. Ze krijgen hierbij les van clubtrainers, kunnen na een aantal proeftrainingen lid worden van de sportvereniging en spelen uiteindelijk mee in de reguliere competitie van de club, terwijl de trainingslocatie in de wijk blijft. Rotterdam kent inmiddels achttien wijken met schoolsportverenigingen in het basisonderwijs. Het project brengt tot nu toe 1300 kinderen aan het sporten en zorgt onder andere voor positieve effecten op de gezondheid van kinderen en op de leefbaarheid in de wijken.

Op SBO Laurens Cupertino kunnen kinderen vanaf begin november proeftrainingen volgen voor capoeira en volleybal via respectievelijk Abada Capoeira en V.C. Feyenoord. De school hoopt door de aansluiting bij een schoolsportvereniging kinderen met een beperking te stimuleren om structureel te gaan sporten en integratie tussen leerlingen uit het reguliere en het speciaal onderwijs middels sport te bevorderen. De kinderen moeten zich hierdoor onder meer veiliger voelen om met andere kinderen om te gaan en normen en waarden opdoen die hen verder helpen in de maatschappij. Ook dient het sporten als uitlaatklep om hun gedrag beter te kunnen reguleren.

Maandag 29 november vindt de officiële aftrap van de eerste schoolsportvereniging op het speciaal onderwijs plaats. Rotterdam Sportsupport, organisator van de Schoolsportvereniging, en SBO Laurens Cupertino nodigen u hierbij graag uit voor de officiële opening. Deze vindt plaats in de gymzaal van SBO Laurens Cupertino aan de Bree 61 te Rotterdam.

Het programma ziet er als volgt uit:

12:15-12:30 uur : Ontvangst met koffie en thee in de docentenkamer 12:30-12:40 uur : Toelichting op project door o.a. directeuren SBO Laurens Cupertino en Rotterdam Sportsupport
12:40-12:45 uur : Act Soufiane Touzani
12.45-12.50 uur : Toelichting wethouder Antoinette Laan 12.50-13.00 uur : Openingsact met onder andere de Groove Kings 13:00 uur : Gelegenheid om na te praten
Ingezonden persbericht