Evangelische Omroep

Hilversum, vrijdag 26 november 2010 PB265

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 48

Ingang Oost, maandag 29 november, 19.30 uur, Nederland 1 Frank van Vugt, bosbouwer in opleiding, heeft een vervelend bedrijfsongeval met een kloofmachine gehad.
De Ambulancedienst brengt meneer Mekkes naar de Spoedeisende Hulp van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, hij heeft erge last van pijn op de borst. Mevrouw Elands is met haar fiets gevallen en daarbij op haar pols terechtgekomen. Marjolein Wijkel is tijdens een wielerwedstrijd hard op straat gevallen. Zij heeft last van haar kaak en schouder

Het Familiediner, maandag 29 november, 22.10 uur, Nederland 1 Amy en Jill zijn gek op hun 82-jarige oma Margot. Wel vinden ze dat hun eigenwijze grootmoeder het eens goed moet maken met haar 78-jarige zus Marieke. De sjieke Limburgse dames Margot en Marieke hebben elkaar al bijna een jaar niet gezien en dat terwijl ze voorheen zo op elkaar waren gesteld. Ze zeggen allebei geen ruzie met elkaar te hebben, maar volgens Amy en Jill is dat niet helemaal waar. Zo was een gezamenlijke vakantie naar Spanje geen groot succes. Ook was Margot een tikkeltje teleurgesteld toen ze met haar verjaardag niet door Marieke werd gebeld. De twee dames kunnen volgens Amy en Jill niet zonder elkaar, dus schakelen ze Bert van Leeuwen in om de zusters weer samen aan een tafel te krijgen.

De Verandering, dinsdag 30 november, 18.25 uur, Nederland 2 Tineke Hazet is haar hele leven op zoek geweest naar rust. Rust om zichzelf te kunnen zijn. Die zocht ze in verschillende soorten van spiritualiteit. Ze verdiepte zich in allerlei stromingen en verkeerde jarenlang in de zomer tussen de hippies op Ibiza. Regelmatig dacht ze het gevonden te hebben, maar dan keerde de onrust weer terug. Op een dag laat een vriend van haar haar een keer een stuk uit de Bijbel lezen. Het spreekt haar aan, maar een christen worden is het laatste dat ze wil. Tineke is bang om dan haar eigenheid kwijt te raken. In deze aflevering van De Verandering vertelt Tineke aan Mirjam Bouwman over haar jarenlange zoektocht.

Presentatrice Mirjam Bouwman bezoekt met haar gasten plekken en mensen die voor hen belangrijk zijn geweest. Naar aanleiding van hun levensverhaal wordt er in elke aflevering een lied geschreven en gecomponeerd. Aan het einde van het programma neemt Mirjam haar gasten met familie en vrienden mee naar het theater. Hier horen zij de uitvoering van 'het lied van hun leven'.

Intensive Care, dinsdag 30 november, 19.30 uur, Nederland 1 Kindergeneeskunde
Kinderchirurgen gevolgd bij hun werk in het Academisch Medisch Centrum. Bij Anouk moet de milt verwijderd worden. Bij baby Berend wordt een afsluiting van de maaguitgang verholpen. Ook op de afdeling Intensive Care van het AMC wordt topzorg gegeven.

De Rechtbank, dinsdag 30 november, 22.00 uur, Nederland 1 Een ruzie in een nachtclub loopt uit op een steekpartij. De twee verdachten zijn de 22-jarige S. en de 21-jarige M. Zij moeten vandaag voorkomen voor de meervoudige strafkamer onder leiding van rechter Jan Krol.

Ilona van den Hazel (45) is moeder van twee kinderen en sinds tien jaar gescheiden. In een eerdere rechtzaak wordt bepaald dat haar ex-man alimentatie moet betalen. Tot op de dag van vandaag heeft Ilona geen cent ontvangen. Vandaar dat ze familierechter Bart van Meegen zal vragen haar ex-partner een zogenaamde lijfsdwang op te leggen.

Voetbalvereniging Quick'20 heeft een kort geding aangespannen tegen de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB). Wat wil het geval? Het hoofdveld is vanwege groot onderhoud volledig omgeploegd. De KNVB heeft nu de tegenpartij het recht gegeven de wedstrijd te organiseren, terwijl Quick '20 denkt dat de finale prima op haar bijveld gespeeld kan worden. Rechter Sheila Hagendoorn moet een besluit nemen.

De dagelijkse krantenkoppen krijgen een gezicht in de achtdelige documentaireserie De Rechtbank. De programmamakers zijn exclusief toegelaten achter de schermen bij de Utrechtse Rechtbank. De tien rechters die zich voor deze serie lieten volgen, praten openhartig over hun vak. We zien ze aan het werk bij de zittingen, maar voelen ook de dilemma's die ten grondslag liggen aan het vonnis. De hoofdrol is voor de rechtbank, maar ook de advocaat en de mensen die voor de rechters moeten verschijnen worden gevolgd.

XMIX, woensdag 1 december, 13.55 uur, Nederland 3
De beelden
Anton roept de hulp in van XMIX als er beelden verdwijnen uit de beeldentuin. Onder hun neus wordt zelfs een beeld gestolen. Hebben Exel, Dax en Xena het geduld om dit mysterie op te lossen?

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

De Kist, donderdag 2 december, 00.05 uur, Nederland 2 Presentator Herman Wegter rijdt in zijn okergele oldtimer en heeft met uitgesproken Nederlanders een goed gesprek over leven en dood. Om erachter te komen hoe zij over onze sterfelijkheid denken neemt hij een doodskist mee. In deze eerste aflevering van een nieuw seizoen van De Kist: Frénk van der Linden, interviewer en publicist.

Na de pijnlijke scheiding van zijn ouders heeft Frénk jarenlang geen contact met zijn moeder. Ze stuurt hem jarenlang brieven, maar Frénk reageert niet. Als hij op zijn leven terugkijkt, voelt hij zich daar schuldig over. Na de scheiding van zijn ouders, hertrouwt Frénks vader. Frénk krijgt een halfbroertje, Benno. Hij bindt de gezinsleden samen, maar het noodlot slaat toe en Benno wordt overreden door een vrachtwagen van een oom. Frénk vertelt aan Herman hoe hij op de avond na Benno's dood in de spiegel keek en niet kon huilen: "Ik schaamde me daarvoor en sloeg mezelf in mijn gezicht. Ik heb jarenlang niet om hem kunnen huilen." Frénk wil nog één ding leren tijdens zijn leven. Hij wil in de komende jaren leren genieten van tederheid. Herman heeft een openhartig gesprek met een man die al jong met de dood werd geconfronteerd.

De Pelgrimscode, donderdag 2 december, 20.30 uur, Nederland 1 Syrië
In de vierde aflevering van De Pelgrimscode zijn de 7 overgebleven pelgrims de grens overgetrokken naar Syrië. In dit nieuwe land worden zij opgewacht door een nieuwe gastheer. Hun avontuur gaat verder in eenn van de oudste steden ter wereld; Aleppo. Een stad die zijn naam te danken heeft aan verhaal waarin aartsvader Abraham zijn koeien melkt. Ook onze pelgrims krijgen te maken met koeien.

Namens Jou, donderdag 2 december, 22.20 uur, Nederland 1

Loek krijgt als tiener kanker. Zij en haar ouders ontvangen een uitnodiging voor de Verenigde Staten, zodat ze als gezin er even tussenuit kunnen gaan. Het samen zijn is een hele dierbare herinnering waar Loek het later nog regelmatig over heeft.

Na het overlijden van Loek willen haar ouders andere gezinnen ook zo'n kostbare herinnering geven. Om dat mogelijk te maken, richten ze Stichting Luca op.

In deze uitzending gaat de vader van Loek en enkele tientallen andere sporters een zieke tiener 'adopteren' en geld voor zijn of haar vakantie bij elkaar sporten. Dat doen ze door gesponsord de beroemde berg Mont Ventoux op te rennen of te fietsen. Keihard, doodvermoeiend en emotioneel vechten ze zich de berg op. Maar alle sporters zijn ervan overtuigd dat de echte vechters de patiënten zijn.

Als mensen overlijden, komt er een einde aan hun dromen en wensen. Behalve als nabestaanden ermee aan het werk gaan. In het programma Namens Jou, leeft de kijker mee met mensen die wensen van hun overleden dierbaren in vervulling laten gaan. Presentatrice Marion Lutke volgt nabestaanden die bijvoorbeeld een reis maken naar een belangrijke plek of een goed doel opzetten.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 3 december, 15.00 uur, Z@pp Gezond eten
"Smik smak, smikkel smak!" zingt Elly met de kinderen in de Wiebelwagen. "Eet je hele buikje rond. Lekker eten!" En met dat lekkere eten zijn Dop en Kurk buiten bezig. Ze koken lekker én gezond. Alles wat groen is gaat in de pan. Ze dekken mooi de tafel. Maar als Elly en de kinderen het eten op hun bordje krijgen, weet Elly niet of het echt zo lekker én gezond is. "Wat hebben jullie erin gedaan?", ruikt ze. "Hooi en gras en klokhuisjes", zeggen Dop en Kurk. "Oh", zegt Elly, "dat is lekker en gezond. Maar niet voor óns. Dat is voor Spierbal." Oh, maar wat moeten zij nu dan eten? Het begint met de letter 'p'.....

Checkpoint, zaterdag 4 december, 9.30 uur, Nederland 3 Welk dier is er het meest fotogeniek, de hond of de kat? De jongens en meiden maken uit wie er van hen het beste kan horen. In films zie je soms van die heftige wonden. Hoe maak je zo'n filmwond? Het testteam gaat het professioneel uitproberen. En voor vervelende huishoudelijke klusjes hebben we een aantal oplossingen! Grasmaaien en hond uitlaten is nog nooit zo leuk geweest! Checkpoint: avontuurlijk testprogramma voor kinderen. Presentatie: Klaas van Kruistum.

Rail Away, zaterdag 4 december, 17.55 uur, Nederland 2 Duitsland/Moselstrecke en Moselweinbahn
Documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, waarbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. In de eerste van drie nieuwe afleveringen maakt Rail Away per trein een reis langs de Duitse rivier de Moezel. Het startpunt is Trier, ruim 2000 jaar geleden de tweede stad in het Romeinse rijk en daarmee ook de oudste stad van Duitsland. In Trier herinneren veel zaken nog aan de Romeinen, waaronder de bekende zwarte poort: Porta Nigra. Romeinen introduceerden ook de wijnstok langs de Moezel. Gedurende de rit zal de trein dan ook menige wijngaard doorkruisen. In Bullay nemen we de dieseltrein naar het bekende Moezelstadje Traben Trarbach. Daarna vervolgen we de treinreis weer vanaf Bullay naar de eindbestemming Koblenz.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 5 december, 9.00 uur, Nederland 1 Ds. Arie van der Veer bezoekt vandaag Geke Niemeijer en haar gezin. Geke is getrouwd met Marnix en samen hebben ze drie kinderen. Met z'n vijven vormen ze een bijzonder gezin, want hun oudste dochter heeft een ontwikkelingsstoornis, hun tweede dochter heeft een verstandelijke beperking en de jongste van het stel heeft al veel zware hartoperaties moeten ondergaan. Toch is het een over het algemeen een vrolijke boel in huize Niemeijer. Geke en Marmix woonden en werkten vijf jaar in Thailand, maar vanwege de gezondheidsproblemen van hun kinderen zagen ze zich gedwongen om terug te gaan naar Nederland. Het viel hen niet altijd mee voor hun gehandicapte kinderen in kerk en samenleving een plekje te bemachtigen. Maar mede dankzij hun ervaringen in Thailand hebben ze de meeste problemen weten te overwinnen. Hoe? Dat ziet u in de komende uitzending van Nederland Zingt op Zondag.

Verborgen Verhalen, zondag 5 december, 14.45 uur, Nederland 3

Prinses
'En bovenal moet je elkaar blijven liefhebben. De liefde bedekt immers veel zonden.' 1 Petrus 4:8 Tom, de vader van Sandra, zit in de gevangenis. Hij heeft met geweld een pompstation overvallen en is gepakt. Hoe moet je daar nou mee omgaan? Eigenlijk wil Sandra niks meer met hem te maken hebben! Maar kan dat wel? Tom blijft haar vader, hoe kwaad ze ook is. En hij is ook nog eens een hele gekke en leuke vader. Hoe kan hij dan zoiets verschrikkelijks doen? Sandra moet een keuze maken, wil ze hem nog zien of niet? 'Verborgen Verhalen' is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.


Noot voor redacties
Noot voor redactie,