Rectificatie 4-12-2010: de verplichting geldt alleen voor vierwielige motorvoertuigen. Er bestaan geen winterbanden voor motoren.
Veilig Verkeer Nederland

Strengere regels voor gebruik winterbanden in Duitsland

zaterdag, 27 november 2010

Automobilisten die vanaf aanstaande maandag (29 november) onder winterse omstandigheden naar of door Duitsland rijden moeten winterbanden of all weatherbanden onder de auto hebben. De regel dat auto's onder winterse omstandigheden voorzien moeten zijn van winterbanden is niet nieuw, maar wel aangepast. Ook de boetes zijn verhoogd: rijden in winterse omstandigheden met zomerbanden kost 40 euro en 80 euro als het verkeer daardoor wordt gehinderd. De verplichting geldt voor alle motorvoertuigen.

Tot dusverre was niet vastgelegd wat er precies onder 'winterse omstandigheden' of 'winterbanden' verstaan moest worden. Die onduidelijkheid is nu opgelost. Onder winterse omstandigheden worden in de nieuwe regelgeving verstaan: ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Winterbanden zijn volgens de Duitse wet banden met het sneeuwvlok symbool, maar ook zogenaamde all weatherbanden (vier seizoenenbanden) en banden met het M+S logo zijn toegestaan.