Cinemien

Amsterdam, 25 november 2010

Maandag sneeuwt het op het Westergasfabriekterrein

Op maandag 29 november vindt in bioscoop Het Ketelhuis de première plaats van de film HOME FOR CHRISTMAS in aanwezigheid van regisseur Bent Hamer. Deze kerstfilm draait vanaf 2 december in de Nederlandse bioscopen.

In HOME FOR CHRISTMAS schetst de Noorse regisseur Bent Hamer een microcosmos van mensen die op de avond voor Kerst op weg naar huis zijn. Een gescheiden man verkleedt zich als de kerstman om toch zijn kinderen en zijn ex-vrouw te kunnen zien op kerstavond. Een vrouw hoopt wanhopig maar vergeefs dat haar minnaar zijn echtgenote na kerst eindelijk zal verlaten en een protestants jongetje vertelt zijn klasgenootje dat moslim is dat zijn familie geen kerst viert zodat hij de avond bij haar kan doorbrengen.

Première

De feestelijke première van HOME FOR CHRISTMAS zal plaatsvinden op maandag 29 november in Het Ketelhuis te Amsterdam. De bioscoop zal ter gelegenheid van deze feestelijke gebeurtenis omgebouwd worden tot winterse sneeuwhut bedolven onder de (nep)sneeuw en omringd door filmische vuurkolven. Gasten voor de première worden verwelkomd met Noorse lekkernijen.

Ben Hamer

Regisseur Bent Hamer (FACTOTUM, KITCHEN STORIES) schetst een aandoenlijk portret van mensen die willen terugkeren naar zaken waar het werkelijk om gaat in het leven: liefde en geborgenheid. De ene keer absurd humoristisch, dan weer tragisch, HOME FOR CHRISTMAS is vooral een heel menselijke vertelling. De film won de Jury prize Best Screenplay op het San Sebastian Film Festival.

Bent Hamer (Noorwegen, 1956), regisseur, scenarioschrijver en producent heeft inmiddels een aantal speelfilms op zijn naam staan die werden geselecteerd voor belangrijke internationale filmfestivals en in meer dan 40 landen werden uitgebracht.

Zijn films FACTOTUM (met oa Matt Dillon) KITCHEN STORIES (2003) en EGGS (1995) beleefden hun première tijdens de Directors' Fortnight in Cannes. Ook O'HORTEN (2008) werd geselecteerd voor Cannes in 2008 als onderdeel van het programma Un Certain Regard Daarnaast was O'HORTON evenals KITCHEN STORIES een aantal jaren eerder, de officiële inzending voor de Oscar voor Noorwegen.

HOME FOR CHRISTMAS beleefde zijn wereldpremière tijdens het filmfestival van Toronto dit jaar en zijn Europese première op het Filmfestival van San Sebastian.

HOME FOR CHRISTMAS zal vanaf 2 december in de Nederlandse bioscopen gaan draaien.