Novib

Na recordjaar met extreem weer.

29 November, Den Haag. De VN-klimaatonderhandelingen die vandaag in Mexico van start gaan, moeten nu echt resultaat opleveren. De weerrampen, record-temperaturen en overstromingen in 2010 laten zien dat maatregelen tegen klimaatverandering hard nodig zijn, zo stelt Oxfam Novib.

In het nieuwe klimaat-rapport van Oxfam, More than ever; climate talks that work for those that need them most, stelt dat er 21.000 mensen zijn gestorven door weerrampen in de eerste negen maanden van 2010 ? meer dan twee keer zo veel als in heel 2009. Het aantal voorbeelden van extreem weer is in 2010 hoger dan het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar. Het is een van de heetste jaren ooit, met 53.7 graden Celsius in Pakistan ? de hoogste temperatuur ooit in Azië.

Sabina Voogd, Oxfam Novib klimaatdeskundige " Mexico moet uitkomsten opleveren waar arme mensen in ontwikkelingslanden baat bij hebben. Zij worden nu al hard getroffen door de gevolgen van klimaatverandering. Vooral een eerlijk klimaatfonds om deze landen te helpen zou een belangrijke stap zijn. Na de mislukte VN-klimaattop in Kopenhagen in 2009 moeten er nu echt harde afspraken gemaakt worden, die de basis kunnen vormen voor het uiteindelijke klimaataccoord dat volgende jaar in Zuid-Afrika gesloten moet worden.."

" Ook Nederland heeft in Mexico een leidende positie in het ontwikkelen van ideeën over de lange termijn financiering van klimaatmaatregelen en staat positief tegen over maatregelen in de lucht- en scheepvaart. Tegelijkertijd kondigt de regering aan dat de Nederlandse klimaatgelden vanaf 2012 uit het budget van ontwikkelings-samenwerking zullen komen. Dit gaat ten koste van andere hulp in ontwikkelingslanden en is een sigaar uit eigen doos. De klimaat-financiering moet uit nieuwe en additionele gelden komen, niet uit het bestaande en al krimpende budget voor ontwikkelings-samenwerking"

Oxfam Novib roept de deelnemers aan de onderhandelingen op nieuwe wegen te vinden om een internationaal Klimaatfonds te financieren, zoals belasting op de CO2-uitstoot van de internationale lucht- en zeevaart of een heffing op de financiële transacties van banken. Hoe sneller dit geld bij elkaar wordt gebracht, hoe goedkoper de aanpak van klimaatverandering. Ramingen suggereren dat elke dollar die aan adaptatie wordt uitgegeven 60 dollar aan schade voorkomt. Daarom is essentieel dat landen hun informele toezeggingen om uitstoot te verminderen of in de perken onderdeel maken van de formele onderhandelingen in Mexico, zodat de opwarming van de aarde onder de
1,5 graden blijft.

Vanaf maandag 29 november t/m 10 december vinden in Cancun, Mexico, de VN-klimaatonderhandelingen plaats.

Oxfam Novib klimaatdeskundige Sabina Voogd is beschikbaar voor meer informatie. Contact: Jules van Os, persvoorlichting Oxfam Novib, 06-51573683.

Bron Oxfam Novib, 29 november 2010