Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
29 november 2010

52ste PROVINCIALE WANDELROUTE IN DE UITKERKSE POLDER OP BEZOEK BIJ DE VRIEZEGANZEN

In de Uitkerkse Polder (Blankenberge) strijken in het najaar duizenden vriezeganzen neer. De vogels uit het Hoge Noorden komen in dit weidelandschap overwinteren. De nieuwe wandelroute Uitkerkse Polder is ideaal om op stap te gaan in de winterse biotoop van de vriezeganzen. Vanuit de 'kijkhutten' langs het traject kan men de diverse vogelsoorten in hun overwinteringgebied bewonderen. De nieuwe wandelroute is de 52ste provinciale wandelroute.

De Uitkerkse Polder wandelroute is 7,7 km lang en start aan het Bezoekerscentrum Uitkerkse Polder. De nieuwe wandellus, die tot stand kwam in samenwerking met Natuurpunt, verkent het vlakke polderlandschap tussen Blankenberge en Zuienkerke. Het is een van de laatste grote open ruimtes aan de Vlaamse kust. Doorheen het 460 ha grote natuurgebeid worden wandelaars via landelijke wegen op sleeptouw genomen. Men krijgt er een mooi beeld van hoe de kustpolders er vroeger uitzagen. Niet alleen de zee maar ook de mens drukte eeuwen lang zijn stempel op dit landschap. Zo leidden de intensieve veen- en kleiontginningen uit het verleden tot het typische landschap.

Het open landschap is een lappendeken van weiden, beken en afwateringskanalen. Het hele jaar door is de Uitkerkse Polder de ideale biotoop voor tal van vogelsoorten. Weidevogels vinden er een geschikte broedplaats en duizenden vriezeganzen uit het Hoge Noorden komen er overwinteren.

De natuur een handje geholpen
In de routebrochure zijn ook twee thema's uitgewerkt. Eentje gaat dieper in op de omkering van het reliëf, een ander handelt over het natuurinrichtingsproject van de Vlaamse Landmaatschappij en het Agentschap voor Natuur en Bos. Beide partners richtten tussen 2000 en 2009 het natuurgebied opnieuw in. Hierbij werd de nadruk gelegd op landschap en recreatie.

Europese middelen
De realisatie van de wandelroute Uitkerkse Polder kadert in het Europees project 'REECZ', een Interreg IVA-programma in de grensregio Vlaanderen-Nederland. Het project REECZ (Recreatie en Ecotoerisme in de Zwinstreek) is gericht op de versterking van grensoverschrijdende beleving van de natuur, van het erfgoed en van het landschap binnen de ruimere Zwinstreek. Via het project werd in 2009 ook al de Meetkerkse Moerenwandelroute gerealiseerd.

Partners
De wandelroute Uitkerkse Polder is een initiatief van Westtoer apb en kwam tot stand in samenwerking met Natuurpunt en de Stad Blankenberge. De realisatie ervan was mogelijk dankzij de steun van de Provincie West-Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen en de Europese Unie (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling)

Praktisch
Van de wandelroute wordt een brochure met kaart uitgegeven. Deze kost ¤ 2,00 en is onder anderre beschikbaar op de volgende plaatsen:
Ingezonden persbericht