Ingezonden persbericht

Utrecht, 29 november 2010

'Nederlanders onvoorbereid op strenge winter'
Verkeersdeelname vaak niet veilig bij winters weer

Nederlanders zijn niet altijd goed voorbereid op de verwachte strenge winter in eigen land. Dit geldt vooral voor het veilig deelnemen aan het verkeer in winterse omstandigheden. Ruim twee derde (69%) rijdt in Nederland nooit op winterbanden. Ook hebben maar weinig Nederlanders een slipcursus gevolgd (19%). De auto wordt verder wel goed voorbereid op de winter. Ook maken Nederlanders hun woning winterproof. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek onder 1.447 Nederlanders, in opdracht van ASR Verzekeringen.

De winter is in aantocht en Nederland bereidt zich massaal voor op mogelijke schades als gevolg van het koude weer. Echter, het belang van winterbanden wordt daarbij wel eens vergeten. Slechts een kwart (27%) van de Nederlanders geeft aan in de winterperiode de reguliere banden te vervangen door winterbanden. Daarnaast denkt ruim twee vijfde van de Nederlanders (43%) ten onrechte dat je voor een goede grip het best in de sporen van andere auto's kunt rijden.

Opvallend genoeg blijkt uit het onderzoek dat Nederlanders zich wel bewust zijn van de schaderisico's bij winterse weersomstandigheden. Zo weet 96% dat een sterretje in de vooruit van een auto een barst kan worden als het vriest. Het merendeel van de Nederlanders (93%) is er ook van op de hoogte dat er na vorst meer kans is op steenslag door losse steentjes op de weg.

Autodealer
Afgezien van de winterbanden, wordt de auto overigens wel goed voorbereid op het winterweer. Bijna de helft van de Nederlanders (48%) laat aan het begin van de winter de auto preventief controleren bij een garage of dealer. Ouderen nemen deze maatregel eerder dan jongvolwassenen. Slechts 17% van de Nederlanders tussen de 18 en 34 jaar brengt de auto naar een dealer terwijl van de 35-plussers meer dan de helft (52%) dit doet. Een andere winterse voorbereiding die de meeste Nederlanders (76%) treffen is het vervangen van de ruitenwisservloeistof door antivries ruitenwisservloeistof. Ook heeft 60% altijd antivries/slotontdooier bij zich.

Waterleidingen
De woning wordt niet vergeten en wordt door het merendeel van de Nederlanders (81%) in meerdere of mindere mate 'winterproof' gemaakt. Zo laat de helft van de Nederlanders (51%) waterleidingen die niet worden gebruikt, zoals een buitenkraantje en leidingen langs koude buitenmuren, leeglopen. Bijna de helft van de Nederlanders (49%) laat ook de Cv-ketel controleren.

Mensen met een koopwoning nemen meer maatregelen dan mensen met een huurwoning, zo blijkt verder uit het onderzoek. Huurders vinden namelijk dat de eigenaar daarin (ook) een verantwoordelijkheid heeft. Zo maakt slechts 19% van de huurders de dakgoot schoon in vergelijking met 43% van de Nederlanders met een koopwoning. Ook laten kopers eerder waterleidingen die niet worden gebruikt leeglopen in de winter (59%) dan dat huurders dat doen (32%).

Winterproof
"Tijdens de winter zijn door de lage temperaturen, gladheid en pekel de omstandigheden een stuk zwaarder voor de auto," vertelt Ber Onderwater, Relatiemanager Schade bij ASR Verzekeringen. "Het is goed om te constateren dat veel Nederlanders hun auto laten controleren. Meer preventie voor veiligheid in het verkeer is nooit weg. Nu heeft bijvoorbeeld slechts 11% van de vrouwen wel eens een slipcursus gevolgd. Een laag percentage dat zeker hoger moet worden omwille van de veiligheid. Ook in en rondom het huis zijn er nog maatregelen die Nederlanders meer zouden moeten nemen om winterproof te zijn. Bijna twee derde van de Nederlanders (64%) maakt bijvoorbeeld de dakgoot niet schoon en 77% isoleert zijn waterleidingen niet waardoor deze kunnen bevriezen in de winter."

Onderwater vindt het zeer belangrijk dat Nederlanders worden geïnformeerd over de gevolgen van een strenge winter. "Als verzekeringsmaatschappij biedt je klanten zekerheid door adequate hulpverlening na schade. Daarom vinden wij het ook onze verantwoordelijkheid om zowel adviseurs als onze klanten over preventie te adviseren."

Over het onderzoek
Het onderzoek is door onafhankelijk onderzoeksbureau Ruigrok | NetPanel uitgevoerd in opdracht van ASR Verzekeringen. Aan dit onderzoek heeft een representatieve groep deelgenomen van 1.447 Nederlanders van 18 jaar en ouder die zelfstandig wonen. Het centrale doel van het onderzoek was na te gaan hoe Nederlanders zich voorbereiden op de komende winterperiode. De resultaten zijn opgesplitst in vier rapporten: 'Winterproof de weg op', 'Winterproof maken van de woning', 'Winterproof op vakantie', 'Winterproof tijdens de feestdagen'. De resultaten van dit persbericht hebben betrekking op de rapporten 'Winterproof de weg op' en 'Winterproof maken van de woning'.

Een volledige versie van het rapport 'Winterproof de weg op' treft u hier. Een volledige versie van het rapport 'Winterproof maken van de woning' treft u hier.

ASR Verzekeringen
De geschiedenis van ASR Verzekeringen gaat terug tot 1720 toen één van haar voorgangers werd opgericht. Zij kent dus een eeuwenlange traditie in verzekeren. ASR Verzekeringen biedt particulieren en bedrijven via onafhankelijke adviseurs een compleet assortiment verzekeringen en financiële producten op het gebied van schade, inkomen, leven, hypotheken en pensioenen. ASR Verzekeringen is onderdeel van ASR Nederland, een van de grootste verzekeraars in Nederland. Meer informatie op www.asrverzekeringen.nl.
Ingezonden persbericht