Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 295 /MZ

Datum: 29 november 2010

Provincie Fryslân bewijst: rijden op groengas is simpel!

Het afgelopen jaar heeft het wagenpark van de provincie Fryslân voor bijna 87% op groengas gereden. Het groengas is gemiddeld 40 cent per liter goedkoper dan diesel en 70 cent goedkoper dan benzine. Jaarlijks rijden provinciale auto's ongeveer 650.000 kilometer. Koploper is de afdeling Nautische Zaken van de provincie Fryslân. Medewerkers van deze afdeling tankten vanaf dit jaar voor ruim 97 % aan groengas. Meer dan 70% van de provinciale auto's rijden op een alternatieve brandstof.

"Goed voorbeeld doet goed volgen. We roepen iedereen op duurzaam te rijden, dus moeten we dat zelf ook doen. En als je in Fryslân kan rijden op koeienstront is dat toch geweldig. We hebben in Fryslân 9 tankstations met alternatieve brandstoffen. Er is geen reden meer om het niet te doen," zegt gedeputeerde Piet Adema. Het provinciale wagenpark bestaat nu uit 35 voertuigen op groengas, 5 op bio-ethanol en 2 elektrische wagens.

Alternatieve brandstoffen tanken kan in Fryslân al in zes plaatsen. Dit zijn Leeuwarden, Sneek, Dokkum, Heerenveen, Drachten en Nes Ameland. "Alternatieve brandstoffen zoals groengas zijn beschikbaar, veel minder belastend voor het milieu en goedkoper ook," aldus gedeputeerde Adema. Voor het opladen van elektrische auto's staan in Leeuwarden nu zes oplaadpunten, waarvan één snellader. Vlieland krijgt ook twee oplaadpunten. In Burgum, Sneek, Surhuisterveen en Harlingen zijn concrete plannen voor een groengas tankstation in 2011.
Provincie Friesland