Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Nijmegen, 29 november 2010

Recordaantal bezoekers Wintertuinfestival

Ruim 4000 bezoekers op het grootste literatuurfestival van Nederland

Zowel literaire zwaargewichten als jonge schrijvers, literatuur in haar puurste vorm én gekoppeld aan muziek, film en theater, plus veel nieuwe producties en programma's: het Wintertuinfestival in Nijmegen bewees wederom de kracht van deze unieke combinatie en trok een recordaantal bezoekers. Van tieners en twintigers tot zestigers en zeventigers, en alles daartussenin.

Unieke programma's

Rondom het festivalthema 'Het woord en het wit', over de verhouding tussen leegte en betekenis, werden een aantal unieke programma's samengesteld. Zo ontmoetten Bernlef (Hersenschimmen) en Douwe Draaisma (Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt) elkaar voor het eerst en spraken zij over vergeten: dat wat je vergeet en hoe je herinnert bepaalt voor een groot deel hoe je bent als mens. Kader Abdolah gaf in een college op de Radboud Universiteit zijn visie op het thema: "Wij schrijvers zijn geselecteerd door de natuur om weg te laten, te knippen, om ruimte te geven aan onze fantasie".

Tommy Wieringa las niet alleen voor uit zijn nieuwe verhalenbundel, maar trad ook op met zijn band Donskoy, en Adriaan van Dis werd niet alleen geïnterviewd over zijn werk, maar gaf in een late night show ook een vrolijk pleidooi voor behoud van cultuur. Saar Koningsberger (TMF en RTL-4) en Dennis Storm (BNN) presenteerden hun favoriete boeken aan middelbare scholieren in de leesclub-de-luxe Lezen met de Sterren.

Veel nieuwe Wintertuinproducties

Literair Productiehuis Wintertuin presenteerde een groot aantal nieuwe eigen producties, die stuk voor stuk enthousiast werden ontvangen. In Doornroosje bewerkten onder meer Elle Bandita, Daily Bread en Dez Mona een gedicht van Willem Elsschot tot popsong voor Poetracks. In het Lindenbergtheater maakte het modern klassiek ensemble Lunapark muziek die als een handschoen om nieuwe gedichten van onder meer H.H. ter Balkt en Mustafa Stitou paste.

In Museum Het Valkhof presenteerden de dichters Astrid Lampe en Ellen Deckwitz poëzie die zij maakten bij het beeldend werk van Berend Strik. Schrijver Erik Jan Harmens maakte een nieuwe aflevering van de podiumstrip over reaguurder Fauser. En bij de filmverboeking Short Story Cinema presenteerden drie schrijvers hun eigen verhaal bij dezelfde film. Ook waren er optredens van de Wintertuinwerkplaats voor jonge schrijvers Literaturjugend en voor die van jonge theaterschrijvers De Kersentuin.

De Arnhemse editie van het festival, getiteld De geest moet waaien, vindt plaats van 26 t/m 29 mei 2011. Meer informatie: www.wintertuin.nl

Bijgevoegde foto van de late night show met Adriaan van Dis, Rodaan Al Galidi, Erik Jan Harmens en Ellen Deckwitz is rechtenvrij, naamsvermelding fotograaf Menno van der Meulen verplicht. Meer foto's zijn te downloaden vanaf http://www.flickr.com/photos/32546223@N06/sets/