Nederlandse Taalunie

Lot Vekemans wint Taalunie Toneelschrijfprijs 2010

Utrecht, 29 november 2010

De Nederlandse auteur Lot Vekemans ontving maandag de Taalunie Toneelschrijfprijs voor haar theatertekst Gif. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden. "Vekemans weet het hart recht te treffen met deze prachtige dialoog over twee mensen, die eerst een kind verloren hebben, toen zichzelf en toen elkaar", was het oordeel van de jury.

De algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie, Linde van den Bosch overhandigde de prijs maandagavond in theater `Kikker' in Utrecht. `Zonder vernieuwing van het repertoire krijg je roestvorming in het Nederlandstalig toneel', zei ze bij deze gelegenheid.

Gif is een productie van NTGent. Het stuk speelt zich af op een kerkhof waar de ouders van de overleden Jacob elkaar na tien jaar scheiding terugzien. De jury merkt op: `Het getuigt van gerijpt schrijverschap een dergelijke thematiek geloofwaardig en invoelbaar te maken zonder te vervallen in beschouwing. Gif geeft blijk van een groot gevoel voor psychologie en voor subtekst: Lot Vekemans weet tot de kern van de pijn door te dringen en de complexe emotionaliteit van de personages naar boven te halen'.
De andere genomineerden voor de prijs waren Pieter De Buysser met Nachtevening en Sophie Kassies met Ik, Calvijn.

Rob de Graaf, tweevoudig winnaar van de Taalunie Toneelschrijfprijs, hield op deze avond de jaarlijkse Taalunie Toneelschrijflezing. De lezing ging over de plek van de tekst in de theaterpraktijk en over de positie van het teksttheater in onze cultuur. De Graaf riep toneelschrijvers op vooral stukken te schrijven die verslag doen van de verwarringen van onze tijd en dat dan op zo'n manier dat ons publiek die verwarringen niet meer ervaart als normaal, maar zich erover verwondert.

De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs bestond uit Thibaud Delpeut, regisseur bij Toneelschuur Producties Haarlem en Toneelgroep Amsterdam; Stijn Devillé, schrijver en regisseur bij Braakland/ZheBilding Leuven èn oud-winnaar van de Taalunie Toneelschrijfprijs; en Eva Zwart, actrice bij o.a. Het Syndicaat Amsterdam en BonteHond Almere. Dramaturg/journalist Steven Peters was secretaris.

Voor het tweede jaar op rij lazen ook studenten van vijf Vlaamse en Nederlandse theateropleidingen (KASK Hogeschool Gent, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en Vrije Universiteit Brussel) de genomineerde teksten. Zij verkozen eveneens Gif van Lot Vekemans als winnende tekst.

De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver(s) van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. Met deze onderscheiding wil de Nederlandse Taalunie de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneel stimuleren. De Taalunie organiseerde de uitreiking samen met Schrijverspodium, het Vlaams Fonds voor de Letteren en Theater Instituut Nederland.

---