Universiteit Twente

Studium Generale: Levenskunst

30 november 2010

Levenskunst is in. In extreme varianten behoor je je leven tot kunstwerk te maken. In meer gematigde versies gaat het om de kunst om van je leven iets te maken. Dat is al moeilijk genoeg. Welke kennis en vaardigheden zijn daarvoor nodig? Welke obstakels kunnen je daarbij in de weg zitten? Deze cyclus biedt een aantal antwoorden, van twee onderwijskundigen, een psycholoog en een filosoof. Hoe haal je de beste versies van jezelf boven tafel? Is het mogelijk de toegenomen vrijheid te benutten om beter te leven? Of blijft het toch behelpen?

Programma:
dinsdag 30 november - Maak kennis met de beste versie van jezelf Drs. Huub Schulte Fischedick en drs. Ulberthe Wielinga zijn toegepast onderwijskundigen en runnen samen Bedrijf in Leren. Bedrijf in Leren geeft mensen de handvatten die ze in staat stellen om hun ontwikkeling zelf vorm te geven en inspireert ze om daar nooit meer mee op te houden.

dinsdag 7 december - Levenskunst - voer voor psychologen Dr. Gerben Westerhof is universitair hoofddocent psychologie aan de UT en gespecialiseerd in persoonlijkheidsleer, de psychologie van het ouder worden en de betekenis van levensverhalen. Samen met Ernst Bohlmeijer schreef hij Psychologie van de Levenskunst (verschijnt november 2010).

dinsdag 14 december - Denken over levenskunst: waarom we onszelf zoeken maar niet vinden
Drs. Coen Simon is filosoof en publicist. Hij schrijft voor NRC Handelsblad, Trouw en Filosofie Magazine. Van hem verscheen onder meer de essaybundel Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden.

Vrijhof/Amphitheater, 19.30-21.00 uur.

Ga voor meer informatie en het complete overzicht van aankomende activiteiten naar de website van het Studium Generale: www.utwente.nl/sg.