KRO

KRO Puberruil XL: Gabber en levensgenieter Tom ruilt met streng opgevoede Emmanuel

Uitzenddatum: 30/11/2010

In Puberruil XL ruilen pubers vijf dagen van leven, inclusief ouders, vrienden en school en worden daarmee in een ogenschijnlijk totaal andere en onbekende leefomgeving geplaatst. Centrale vraag is: wat nemen de pubers tijdens hun vijfdaagse verblijf van elkaar over in een voor hen onbekende en soms onbegrepen wereld?
Puberruil XL wordt gepresenteerd door Ajouad El Miloudi (21.15 uur op Nederland 3).

De 18-jarige Tom woont met zijn ouders in Nootdorp. Hij komt uit een oer-Hollands gezin. Toms vader is gemeenteraadslid voor de VVD. Tom is gek op gabbermuziek en hardcore feesten, en af en toe slikt hij daarbij een pilletje. Zijn ouders laten hem vrij, ze vinden hem verantwoordelijk genoeg om zijn eigen keuzes te maken. Tijdens het eten wordt veel gediscuseerd, vooral over politiek en Tom heeft een duidelijke eigen mening. Zo heeft hij niets met religie, hij snapt niet dat mensen in God geloven. Tom volgt een opleiding tot facilitair leidinggevende en werkt in een Grieks restaurant. Verder doet hij lekker waar hij zin in heeft: hij bokst fanatiek, hangt vaak met zijn maten op zijn kamer en gaat uit. In het huishouden hoeft hij niet mee te helpen. Gelukkig. "Waarom zou ik tijd verspillen aan dingen die ik niet leuk vind?", aldus Tom. Tom is er trots op om Nederlander te zijn. Op zijn kamer hangt de Nederlandse vlag. En waarom ook niet? Tom: "Waarom zou je die alleen met voetbalwedstrijden van zolder halen?"

De 16-jarige Emmanuel neemt zijn geloof heel serieus. Hij zit elk weekend in de kerk en hij drumt mee met de liederen die er worden gezongen. Hij draagt dan traditionele Ghanese kledij, zijn beide ouders komen daar vandaan. Emmanuel wordt streng opgevoed, hij mag niet roken en drinken en draagt zijn steentje bij in het huishouden. Hij woont in de flat in Amsterdam Noord. Met zijn vrienden is hij vaak al beatboxend op straat te vinden. Maar vergis je niet, Emmanuel is een ambitieuze jongen met serieuze toekomstplannen, die zijn tijd niet wil verdoen.

Hoe gaat Emmanuel zich redden als hij vrij wordt gelaten en alleen maar doet wat hij leuk vindt? Kan hij een beetje boksen? En heeft hij het hakken al onder de knie, voordat hij bij zijn allereerste hardcore feest arriveert? Gaat hij een pilletje proberen nu het mag? En weet hij net als Tom zijn mondje te roeren als de politieke stellingen over tafel vliegen? Hoe vergaat het Tom, die een hekel heeft aan moeten, als hem wordt duidelijk gemaakt wat wel en vooral niet mag, in een omgeving met enkel allochtonen? Hoe voelt hij zich als hij zijn kamer met uizicht op de molen inruilt voor een grote, anomieme flat? Tom wordt in het huishouden flink aan het werk gezet, en dan wordt hij ook nog betrokken in het kerk gebeuren!

KRO Puberrruil XL, dinsdag 30 november om 21.15 uur op Nederland 3

Programma

KRO Puberruil XL

Presentator

Ajouad El Miloudi

Meer informatie

Voor persvragen/ interviewverzoeken: