GroenLinks
GroenLinks maakt zich grote zorgen over veiligheidsrisico's kernafval

Dinsdag 30 november 2010, 11:16u - Liesbeth van To...
Het kabinet Rutte wil nieuwe kerncentrales in Nederland gaan bouwen, maar niemand weet waar we met het kernafval heen moeten dat nu al ontstaat. GroenLinks wil van de nieuwe regering weten hoe dit zit. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren stelt vandaag kritische vragen over de opslag van kernafval bij de begrotingsbehandeling van Infrastructuur en Milieu.

Van Tongeren: "Bij de productie van kernenergie uit uranium wordt kernafval geproduceerd. Dat radioactieve afval is bijzonder schadelijk voor mens en milieu en we hebben er geen oplossing voor. Voordat je besluit dat er meer afval mag ontstaan, verwacht je toch dat de regering een plan heeft waar we met dit giftige afval heen moeten. Jarenlang hebben de voorstanders van kernenergie geroepen dat we wel een technische oplossing zouden vinden, maar die is er nog steeds niet. Nu zeggen ze dat het veilig opgeslagen moet worden, maar niemand weet waar precies of hoe".

Voor de permanente opslag van kernafval wordt gekeken naar lege zoutkoepels en naar ondergrondse kleilagen. Voor Nederland is er een lijstje van circa zes plaatsen. In beide gevallen bestaat er grote onzekerheid over de veiligheid ervan. Kernafval blijft honderdduizenden jaren gevaarlijk.

"Wie kan er zover vooruit plannen? In Duitsland is al kernafval opgeslagen in lege zoutkoepels. Onder meer in Asse. Daar is lekkage ontstaan, zijn vaten roestig geworden en opengebarsten. Recent maakten Duitse media bekend dat in Asse meer kankergevallen voorkomen dan elders in Duitsland. Kernafval is levensgevaarlijk. Met de bouw van nieuwe kerncentrales nemen we een onverantwoorde hypotheek op de toekomst", aldus Van Tongeren.

Vorige week werd ook bekend dat het Franse energiebedrijf EDF van minister Verhagen naar zout mag gaan boren in Pieterburen. GroenLinks vraagt zich af of dit te maken heeft met de opslag van kernafval.

"Het Franse EDF is nu al de grootste exploitant van kerncentrales ter wereld en in beeld om een nieuwe centrale in Nederland te bouwen. Zoutkoepels bij Pieterburen is één van de locaties die de NL regering op het oog had als plaats om kernafval op te slaan. Ik wil precies van de minister weten hoe dit zit. EDF staat nu niet bepaald bekend als een gerenommeerde zoutfabrikant. Is EDF van plan om kernafval op te gaan slaan in Pieterburen? Dat zou gelet op de ervaring bij onze Oosterburen onverantwoord zijn. Ik verwacht dat de regering een concreet plan heeft voor het kernafval voordat er straks dubbel zoveel radioactief kernafval ontstaat", aldus Van Tongeren.