Politie Hollands Midden

Regio - Geef zakkenrollers geen kans!

Regio, 30-11-2010 o De decembermaand is in zicht, een maand waarin traditioneel veel inkopen worden gedaan en de winkelstraten uitpuilen van de mensen. Een ideale gelegenheid voor zakkenrollers om hun slag te slaan.

Goedgevulde portemonnees die half uit een achterzak steken, slecht afgesloten tassen en afgeleid winkelpubliek vormen hun prooi. Geef zakkenrollers geen kans, wees ze voor!

Het is natuurlijk erg vervelend als u eindelijk een geschikt cadeau voor pakjesavond gevonden hebt en u wilt betalen, maar u merkt dat uw portemonnee weg is. Zakkenrollers zijn echte goochelaars en uw spullen worden vaak weggenomen zonder dat u daar erg in hebt. De politie wil mensen daarom bewust maken van het feit dat er zakkenrollers actief kunnen zijn. Wie zich daarvan bewust is, is extra alert en zal minder achteloos met zijn spullen omgaan, waardoor het zakkenrollers moeilijk wordt gemaakt.

Hoe kunt u zakkenrollers voor zijn? De politie geeft enkele tips: Neem niet meer geld mee dan u denkt nodig te hebben. Berg geld en pasjes gescheiden op. Leg uw portemonnee nooit boven in uw tas. Let goed op uw hand- en schoudertas, ook bij het passen van kleding of schoenen in een winkel. Sluit uw tas goed af. Draag uw tas met de schouderriem om een schouder en de hals, zodat de tas voor u hangt en niet achteloos naast of achter u. Let op in gedrang, u merkt dan niet dat u wordt bestolen. Wordt u door een onbekende aangesproken, wees dan alert! Vaak slaat op dat moment een handlanger zijn slag.

Bekende afleidingstrucs van zakkenrollers zijn bijvoorbeeld: Iemand vraagt u de weg. Iemand vraagt of u geld kunt wisselen. Iemand vertelt u een grap of laat u iets zien, zodat hij dicht in uw buurt kan komen.

Zakkenrollers gebruiken vaak jassen of andere voorwerpen om de diefstal te verdoezelen, let dus op mensen die zich vreemd gedragen. Ziet u iets verdachts, bel dan de politie en geef een zo nauwkeurig mogelijk signalement van de verdachte personen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Bent u toch bestolen, doe dan altijd aangifte en blokkeer onmiddellijk al uw bankpassen op nummer 0800 0313 (gratis).