Provincie Noord-Holland

Gouden tip Kinderklimaattop: fietsend je mobiel opladen

30 november 2010 -

Bijna 50 kinderen uit heel Nederland kwamen maandag samen tijdens de derde Kinderklimaattop. Na ontvangst door gastheer gedeputeerde Bart Heller verrichtte staatssecretaris Atsma de aftrap.

Tijdens de bijeenkomst hielden de kinderen zich bezig met onderwerpen als klimaatverandering, duurzame energie, duurzame mobiliteit en energiebesparing. Aan het eind van de middag presenteerden de deelnemers de gouden tip voor een duurzamer Nederland.

Als gouden tip werd verkozen `Fietsend je mobiel opladen', waarbij het idee van de kinderen is om de energie die je opwekt bij het fietsen, op te slaan in een accu. Hiermee kun je vervolgens je mobiele telefoon of MP3-speler opladen. Juryvoorzitter Heller prees het idee om verschillende redenen: "Het is een nieuw en fris idee. Omdat je toch al aan het fietsen bent, kost het geen extra inspanning en bovendien is fietsen gezond. Daarnaast denken wij dat dit idee ook echt uitvoerbaar is." Staatssecretaris Atsma beloofde het idee mee te nemen naar de internationale klimaattop in Cancun en de klimaatgezant van het Rijk zegde toe het idee te gaan bespreken met de drie grootste fietsfabrikanten van Nederland.

Daarnaast werd duidelijk dat de kinderen veel belang hechten aan duurzaamheid op school, zowel in de lessen als in de praktijk. Tips en foto's zijn terug te vinden op de website www.groenevoetstappen.nl.

64.300 leerlingen
De kinderen vertegenwoordigden deze dag de 64.300 basisschoolleerlingen die in september tijdens de `Europese Mobiliteitsweek' Groene Voetstappen verzamelden. Zij deden dit door een week lang zoveel mogelijk lopend, steppend en fietsend naar school te gaan. Voor elke heen- of terugreis die lopend of fietsend werd afgelegd, kregen ze een Groene Voetstap, in totaal zijn in Nederland 601.500 groene voetstappen verzameld. Een derde werd verzameld door Noord-Hollandse scholen. Alle Europese Groene Voetstappen worden 1 december aangeboden aan Christiana Figueres, secretaris-generaal van het VN-klimaatbureau UNFCCC.

Het Klimaatverbond
Groene Voetstappen en de Kinderklimaattop zijn een initiatief van Vereniging Klimaatverbond Nederland, ondersteund door de Natuur- en Milieu- Educatiecentra. Het Klimaatverbond is een dynamisch netwerk van meer dan 145 gemeenten, elf provincies en twee waterschappen, dat samenwerkt aan projecten, kennis uitwisselt en belangen behartigt om een effectief lokaal klimaatbeleid te verankeren, uit te voeren en zichtbaar te maken. Dit jaar was de provincie Noord-Holland gastheer van de derde Kinderklimaattop.

---