December start extreem koud en met sneeuw

30/11/2010 11:56

Infoplaza B.V.

December gaat extreem koud van start. De combinatie van matige vorst en een noordoostenwind die met 5 tot 7 Bft waait, zorgt voor een gevoelstemperatuur van -12 tot -17 graden. De hele woensdag zal het daardoor ijzig koud zijn.

De thermometer laat een stijging zien van -8 graden vroeg in de ochtend tot rond -5 graden in de middag. Verder schijnt ook de zon van tijd tot tijd. De aantrekkende wind maakt de warmte van de zon echter nutteloos.

Dat de huid zo koud aanvoelt, komt doordat de warmte van de blote huid wordt weggeblazen door de wind. Het zeer dunne laagje vocht op je huid verdampt, waardoor de huid nog verder afkoelt. Bij een aanhoudende blootstelling aan de koude lucht en de krachtige wind kan de huid zelfs gaan bevriezen. Uit onderzoek is gebleken dat bij een gevoelstemperatuur van -15 graden de huid na een uur de eerste bevriezingsverschijnselen kan vertonen.

Overigens betekenen maxima van -5 graden dat december start met records. In De Bilt is de koudste decemberdag van begin december -6,6 graden geweest op 6 december 1902. De koudste 1 december beleefden we in 1940 met -2,9 graden. Het dagrecord gaat dus verbroken worden en misschien ook het record voor de eerste decade van december.

De kou wordt niet het enige probleem van de woensdag. De forse noordoostenwind kan de sneeuw flink laten stuiven. Hierdoor kunnen sneeuwduintjes ontstaan die voor verraderlijke omstandigheden zorgen op de wegen, uiteraard vooral in de regio's waar de meeste sneeuw ligt (zuidoosten, midden en oosten van het land).

Verder nadert er ook weer nieuwe sneeuw. In de loop van de middag gaat vanuit het zuidoosten de bewolking dikker worden gevolgd door sneeuwval. De sneeuwval breidt zich in de avond naar het noorden uit waarna het ook donderdag overdag nog enige tijd blijft sneeuwen. Er gaat op veel plaatsen 2 tot 5 cm sneeuw vallen en in de zuidelijke helft kan het sneeuwdek nog dikker worden. Er is dus grote kans op nieuwe verkeershinder, met name op donderdag.

http://weerplaza.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (