Erasmus Universiteit Rotterdam

Hoe creatief zijn kinderen en tieners online?

Onderzoeksresultaten gepresenteerd tijdens seminar in Week van de Mediawijsheid

Wat doen jongeren in virtuele werelden? Zijn sociale netwerken gevaarlijk, commercieel, of zijn het plekken waar kinderen en tieners zich creatief kunnen ontwikkelen? Dat onderzoeken prof.dr. Jeroen Jansz en drs. Mijke Slot, media-onderzoekers bij de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij presenteren hun laatste onderzoeksresultaten tijdens het seminar `Online creativiteit en burgerschap' op dinsdag 30 november 2010. Dit seminar wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Mediawijsheid door ondermeer Mediawijzer.net en Mijn Kind Online.

Driekwart van de Nederlandse jeugd heeft een account op sociale netwerksites als Hyves en een groot deel bezoekt wel eens een virtuele wereld zoals Habbo Hotel. In de discussie hierover zijn aan de ene kant zorgen dat kinderen online bijvoorbeeld gepest kunnen worden, maar voorstanders zien ook de mogelijkheden van het maken van sociale contacten. Jansz en Nijs doen nu onderzoek naar wat kinderen precies doen op het web en hoe zij dat ervaren.

Naast de presentatie van de onderzoeksresultaten wordt er ook een lesprogramma voor Web 2.0 (SplitsZ) gelanceerd en is er een paneldiscussie over de rol van online burgerschap binnen het onderwijs.

Het onderzoek van Jansz en Slot wordt uitgevoerd binnen ERMeCC - Erasmus Research Center for Media, Communication and Culture.