Ministerie van Defensie


Vlootverband wisselt van vlaggenschip

30 november 2010, 12.29 uur

Hr. Ms. De Ruyter heeft gisteren, aangemeerd in Malaga, de taak als vlaggenschip van de Standing NATO Maritime Group-2 (SNMG-2) overgenomen van Hr. Ms. De Zeven Provinciën. Commandeur Michiel Hijmans voert het commando over dit internationale vlootverband.

Het eskader neemt de komende tijd deel aan operatie Ocean Shield, een door de NAVO geleide missie gericht tegen piraterij in de wateren bij Somalië. Zijn belangrijkste taken zijn het afschrikken en aanpakken van piraten, het beschermen van koopvaardijschepen in de Golf van Aden en het begeleiden van voedselschepen van de Verenigde Naties.

Piratenjager

Hr. Ms. De Ruyter wordt gereedgemaakt voor zijn taak. Foto: ministerie van Defensie

Met de De Ruyter levert de Koninklijke Marine in de periode tot eind februari wederom een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen piraterij bij Oost-Afrika. Het schip met een 220-koppige bemanning, een special forces team van het Korps Mariniers én een helikopter, fungeert in het gebied als piratenjager en vlaggenschip voor de NAVO.

Commandoplatform

Hr. Ms. De Zeven Provinciën diende de afgelopen 5 maanden als commandoplatform voor SNMG-2. In die periode nam het vlootverband onder meer deel aan de operaties Ocean Shield en Active Endeavour en de grote internationale oefening Joint Warrior.

Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm verwelkomt De Zeven Provinciën zaterdag terug in de haven van Den Helder.

Achtergrondinformatie

* Standing NATO Maritime Groups * Somalië