Prinses Màxima bedankt maatjes

30/11/2010 12:48

Oranje Fonds

Maatjescampagne Oranje Fonds goed voor 4000 nieuwe vrijwilligers

Utrecht, 30 november 2010 - Het Oranje Fonds werft 4000 nieuwe vrijwilligers voor maatjesprojecten in het hele land. Dit blijkt uit onderzoek naar vier jaar extra aandacht voor maatjeswerk in ons land. Vandaag vindt in Nijkerk de slotbijeenkomst van de Beste Maatjes campagne plaats. Prinses Màxima, beschermvrouwe van het Oranje Fonds, is aanwezig en spreekt een groep van 400 coördinatoren van maatjesprojecten toe.

Het Oranje Fonds heeft het maatjeswerk een flinke impuls gegeven. Deze conclusie trekken onderzoekers van het Verwey-Jonker Instituut. Maatjesprojecten zijn initiatieven waarbij een vrijwilliger 1-op-1 gekoppeld wordt aan een persoon die een steuntje in de rug kan gebruiken. De vrijwilliger treedt gedurende enige tijd op als coach, mentor of maatje. Afgelopen jaren sloten honderden projecten zich aan bij de campagne. Zij blijken zeer tevreden met de steun van het Oranje Fonds, zoals de landelijke mediacampagne en de deskundigheidsbevordering. De directe aanmelding van 4000 nieuwe vrijwilligers is dan ook een heel mooi resultaat. De aangesloten projecten hopen op een vervolg.

Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds, onthult dat het Fonds graag aan die wens tegemoet komt. 'Voor ons was de campagne al een succes. Maar de uitkomsten van dit onderzoek sterken ons in deze overtuiging. De Beste Maatjes verdient een vervolg. We blijven het maatjeswerk ondersteunen en gaan ons daarnaast ook richten op het meten van het effect van een maatje hebben", aldus Van der Giessen.

De bijeenkomst van vandaag is een feestelijke afsluiting van vier jaar De Beste Maatjes. Het Oranje Fonds presenteert de resultaten van onderzoek naar dit programma en zet de campagnegezichten in de spotlights. 400 coördinatoren van maatjesprojecten doen nieuwe kennis en inspiratie op voor de toekomst. Ook Prinses Màxima steekt hen een hart onder de riem. Zij vertelt over haar inspirerende ontmoetingen met maatjeskoppels en wijst op het belang van maatjeswerk voor onze maatschappij.

Het Oranje Fonds is het grootste nationale fonds op sociaal gebied. Per jaar besteedt het ongeveer 24 miljoen euro aan organisaties en initiatieven die de sociale cohesie versterken in Nederland en in het Caribische deel van het koninkrijk. Zo is er afgelopen jaren bijna 3,5 miljoen euro geïnvesteerd in het maatjeswerk in ons land. Het zijn dit soort bijdragen die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten of hun plaats (her)vinden in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt onder andere gesteund door de Nationale Postcode Loterij en De Lotto. De Prins van Oranje en Prinses Màxima zijn het beschermpaar van het Fonds.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.